5 lucruri importante despre sarcina extrauterină

5 lucruri importante despre sarcina extrauterină

La nivel mondial, sarcinile extrauterine reprezintă 1% din totalul sarcinilor. Din păcate, aceste cazuri sunt o realitate, iar șansele de a duce la termen o astfel de sarcină sunt inexistente

Sarcina extrauterină sau ectopică rezultă în urma implantării ovulului fecundat în altă parte decât în mucoasa uterină. El se poate implanta în ovare, cavitatea abdominală sau trompele uterine, această ultimă locaţie fiind întâlnită în 95% dintre cazurile de sarcină ectopică (tubară), afirmă Dr. George Vasilescu, Medic Primar Obstetrică- Ginecologie.

Ce trebuie să știi despre sarcina extrauterină?

  1. Principalele cauze ce determină sarcina ectopică sunt:
  • afecţiunile inflamatorii pelvine
  • infecţiile
  • apendicita
  • endometrioza
  • absenţa unuia dintre ovare
  1. Simptomatologia nu diferă semnificativ de cea a unei sarcini normale, mai ales în primele stagii. O sarcină extrauterină se poate manifesta prin sângerare vaginală de culoare maro închis, dureri abdominale, spasm intestinal, hemoragie internă, crampe severe, amețeală sau leșin.
  2. Tratamentul pentru acest diagnostic este chirurgical, medicul extrăgând embrionul. O altă opţiune terapeutică este administrarea unui medicament – metotrexat – care determină oprirea dezvoltării celulelor embrionare şi chiar dispariţia lor.
  3. Dacă este lăsată netratată, sarcina extrauterină poate determina ruptura trompei uterine şi hemoragie masivă, complicaţii ce pun în pericol viaţa gravidei.
  4. Sarcina ectopică nu se poate preveni, dar cu ajutorul diagnosticului și tratamentului precoce, se pot preveni complicațiile acesteia.

Pentru mai multe detalii despre sarcina extrauterină, medicii Columna Medical Center și Academia de FIV vă așteaptă la o consultație.