Cauze ce determină infertilitatea

Cauze ce determină infertilitatea

Infertilitatea este o problemă de care suferă din ce în ce mai multe cupluri, aproximativ unul din șase având dificultăţi în conceperea unui copil. Infertilitatea reprezintă imposibilitatea conceperii unui copil în decurs de un an de contacte sexuale, iar cauzele acesteia pot fi legate atât de aspecte ale sănătăţii femeii, cât şi ale bărbatului.

Principalele cauze ce provoacă infertilitate la femei

  • Tulburările de ovulaţie

Această afecțiune ce provoacă infertilitate la femei poate include menstruaţii neregulate sau absenţa lor, hipertensiune arterială, acnee, nivele ridicate ale insulinei în sânge, pilozitate excesivă și probleme cu greutatea. De asemenea, dezechilibrul hormonal poate fi cauzat şi de variaţiile mari în greutate.

  • Deteriorarea trompelor uterine (infertilitatea tubară)

Sperma este împiedicată să pătrundă şi să fertilizeze ovulul eliberat de ovare atunci când trompele uterine sunt deteriorate sau blocate. În acest fel apare infertilitatea. Trompele uterine sunt afectate sau se blochează datorită:

– Infecțiilor – Boala inflamatorie pelvină, în special cu chlamydia

– Intervențiilor chirurgicale abdominale

  • Endometrioza

Endometrioza constă în dezvoltarea endometrului, a mucoasei care tapetează pereţii interni ai uterului, în cu totul altă parte decât la locul potrivit precum la nivelul ovarelor, a trompelor uterine, pe peretele abdominal intern, vezica urinară, intestin; uneori poate ajunge până la plămâni, măduva spinării şi chiar la creier.

  • Îngustarea sau blocarea colului uterin

Această problemă ce provoacă infertilitate se manifestă prin producerea unui mucus cervical de slabă calitate şi nu poate ajuta la mobilitatea spermei şi la fertilizarea ovulului.

Principalele cauze ce provoacă infertilitate la bărbați

  • Disfuncţie spermatică

Marea majoritate a cazurilor de infertilitate masculină sunt datorate unui număr scăzut de spermatozoizi care, de obicei, este asociat unui procent crescut de defecte ale acestora (mărime, formă, motilitate)

  • Varicocel

Acest fenomen ce provoacă infertilitate se manifestă prin dilatarea venelor din scrot Aceste vene sunt dilatate deoarece sângele nu este drenat din vene în mod corespunzător. Venele dilatate permit staţionarea unor cantităţi suplimentare de sânge în scrot, ceea ce are un efect negativ asupra producţiei de spermatozoizi.

  • Anticorpii antispermatici

Anumiți bărbaţi pot produce anticorpi împotriva propriilor spermatozoizi.

  • Insuficiență testiculară

Insuficiența testiculară este un termen generic pentru a descrie incapacitatea testiculelor de a produce spermatozoizi maturi sau hormoni. Printre cauzele acestei afecțiuni ce provoacă infertilitate putem aminti anomaliile cromozomiale, traumele testiculare, bolile și infecțiile ce afectează testiculele.

Pentru mai multe detalii despre cauzele ce determină infertilitatea, medicii Columna Medical Center și Academia de FIV vă așteaptă la o consultație.