Interviu cu Monica Dascalescu, unul dintre cei 4 embriologi seniori din Romania

Interviu cu Monica Dascalescu, unul dintre cei 4 embriologi seniori din Romania

Citiți un interviu interesant cu MONICA DASCALESCU, biolog principal si embriolog senior la Columna Medical Center. Doamna doctor Monica Dascalescu este unul dintre cei 4 embriologi seniori din Romania si a binevoit sa ne raspunda unor intrebari legate de fertilitate/ infertilitate, fertilizare in vitro (FIV), inseminare artificiala.

Garbo.ro: Ce presupune de fapt procesul de fertilizare in vitro? Dar cel de inseminare artificala? In ce cazuri se poate efectua inseminarea artificiala si in ce cazuri fertilizarea in vitro?

Dr. Monica Dascalescu: Procesul de fertilizare in vitro presupune recoltarea ovocitelor (in urma stimularii ovariene) si punerea lor in contact cu spermatozoizii in laboratorul de embriologie.

Fertilizarea in vitro are doua parti distincte:

A) Fertilizarea in vitro clasica;
B) ICSI (injectie intracitoplasmatica).

a) Ovocitele si spermatozoizii se pun in contact intr-o placuta. Rezulta embrioni care dupa 48h – 72h, 5-6 zile se repun in uterul matern prin manevra numita embriotransfer.Aceasta metoda se poate face daca numarul si morfologia spermatozoizilor se incadreaza in anumiti parametri.

b)Scaderea drastica a numarului de spermatozoizi cat si morfologia atipica au condus la punerea la punct a tehnicii numite ICSI.

Inseminarea artificiala este cea mai simpla metoda de reproducere umana asistata, in cadrul careia sperma este preparata dupa niste metode speciale, de altfel aceleasi din fertilizarea in vitro, dupa care se introduce direct in uterul matern. Prezenta trompelor uterine si a ovulatiei este imperioasa.

Indicatiile pentru ferilizarea in vitro sunt multiple, cea mai uzuala find lipsa trompelor uterine.

Garbo.ro: Stim cu totii ca varsta este un factor important in fertilitatea / infertilitatea unei femei. Ce sfaturi recomandati femeilor de peste 30-35 de ani , care nu au avut niciun copil, pentru a-si proteja fertilitatea?

Dr. Monica Dascalescu: Pentru ca o femeie de 30-35 de ani sa stie ce rezerva ovariana are, trebuie (evident la indicatiile specialistului in infertilitate) sa-si faca testul AMH.

Femeile care din nefericire trebuie sa urmeze un tratament oncologic pot sa-si conserve ovocitele prin crioconservare.

Garbo.ro: Care sunt investigatiile minime pe care orice femeie ar trebui sa le faca pentru a depista eventualele probleme de infertilitate? Dar barbatii?

Dr. Monica Dascalescu: Investigatiile minime ar fi: dozari hormonale AFC, AMH, pentru femei, iar pentru barbati spermograma.

Garbo.ro: Meseria de embriolog este cu siguranta una fascinanta , dar o necunoscuta pentru multi. Ce presupune aceasta de fapt si de ce ati opta pentru acest domeniu?

Dr. Monica Dascalescu: Meseria este intr-adevar fascinanta, dar este extrem de grea. Trebuie sa fii, in opinia mea, pasionat ca sa o poti face cu rezultate optime. Ea presupune foarte multa munca, devotament, consum nervos, iar timpul dedicat ei este practic 7 zile din 7. Sigur, fara doar si poate, ea presupune si un studiu continuu si incercarea de a te perfectiona si de a incerca sa aplici metodele nou aparute.

Pentru mine a fost realmente o binecuvantare si o schimbare radicala a vietii mele din momentul in care, acum 16 ani, plecam la prima specializare in embriologie. Dupa aceea au urmat multe specializari si examene europene.

Garbo.ro: Care este lucrul care va place cel mai mult in meseria pe care o practicati? Ce anume vi se pare cel mai greu in meseria de embriolog?

Dr. Monica Dascalescu: Tot ce fac imi place foarte mult si lucrez de fiecare data cu acelasi entuziasm si cu aceleasi emotii ca la inceput, dar momentul exceptional, cand satisfactia este la cote maxime, este atunci cand afli rezultatul BHCG-ului (analiza care confirma instalarea sarcinii) si nu mai vorbesc de momentul cand auzi inimioara batand la ecograf.

Ce mi se pare greu? Nimic! Sa stiti ca este o meserie pe care daca nu o iubesti nu poti sa o faci si nici intr-un caz cu rezultate.â

Garbo.ro: Este infertilitatea o problema medicala grava in momentul de fata in Romania? Credeti ca in prezent in Romania dezvoltarea FIV este de competenta celei de afara? Dispunem de o tehnologie si de un know-how la nivelul celui occidental?

Dr. Monica Dascalescu: Infertilitatea este o mare problema in Romania ca si pe plan modial. La noi in tara, 1 din 6 cupluri are probleme de infertilitate.Specialistii nostri in tehnicile de reproducere umana asistata (desi putini, din pacate) sunt la fel de bine pregatiti ca si cei din strainatate.

Rezultatele noatre sunt la fel de bune si am curajul sa spun ca sunt cateva clinici din Romania cu rezultate cu adevarat exceptionale. Dotarile laboratoarelor si tehnicile utilizate sunt de ultima ora.

Garbo.ro: Stim ca legislatia care ar trebui sa reglementeze reproducerea umana asistata lipseste cu desavarsire in Romania. Nu exista programe sociale privind conceptia, nici dotari sau subventii de stat pentru tratamentul infertilitatii, nici sprijin financiar din partea statului pentru cei care doresc sa apeleze la fertilizarea in vitro. Se anunta insa vesti mai bune in viitorul apropiat?

Dr. Monica Dascalescu: Vesti bune in viitorul apropiat mi-as dori sa fie! Ar fi nevoie de o lege a reproducerii asistate (o lege buna, completa si competenta) care sa fie in sfarsit votata.

Garbo.ro: Ce recomandati tinerilor medici din Romania care ar dori sa se specializeze in reproducere asistata?

Dr. Monica Dascalescu: Aceasta specializare trebuie sa fie imbratisata de mai multi medici tineri si biologi pentru ca satisfactiile sunt imense si pentru ca in viitorul, nu prea indepartat, tot mai multe cupluri vor fi nevoite sa apeleze la aceste tehnici de reproducere asistata.

Garbo.ro: Ne puteti spune despre un caz din experienta dumneavoastra profesionala care v-a marcat in mod deosebit? Exista un caz spectaculos in domeniul embriologiei care v-a impresionat?

Dr. Monica Dascalescu: Am avut numeroase cazuri dificile care s-au soldat aproape miraculos cu obtinerea celui mai pretios cadou pe care poate sa-l faca viata: un copil. Imi este foarte greu sa va vorbesc de unul anume.

Garbo.ro: Ce progrese credeti ca va aduce viitorul pentru fertilizarea in vitro? Ce visati sa realizati pe viitor in acest domeniu?

Dr. Monica Dascalescu: Progresul pe care il asteptam cu totii este acela de a reusi sa crestem substantial peste 70% rata de succes a acestor proceduri. Aceasta crestere trebuie sa fie constanta pe tot parcursul anului, nu ocazional.