Cuplurile zilelor noastre față în față cu infertilitatea

Cuplurile zilelor noastre față în față cu infertilitatea

Decizia de a avea un copil este, fără îndoială, cea mai importantă din viața unui cuplu. Din păcate, tot mai puține cupluri de astăzi aleg să facă acest pas la o vârstă tânără (până în 35 de ani), majoritatea preferând să amâne decizia până în momentul în care se simt emoțional sau financiar pregătiți. Deși acest tip de planificare ar putea părea justă, la prima vedere, ultimul cuvânt în privința momentului potrivit pentru concepție îl va avea nu mintea, ci … corpul. Specialiștii atrag atenția asupra tendinței de creștere a infertilității în rândul cuplurilor din România, în ultimii ani, astfel încât, în momentul actual, aproximativ un cuplu din patru este afectat de infertilitate.

Testează-ți potențialul fertil

Absenţa sarcinii după un an de viaţă sexuală regulată conduce la diagnosticul de infertilitate”, ne spune Dr. Diana Cocei, medic primar obstetrică-ginecologie, embriolog senior la Columna Medical Center.

Specialiștii apreciază că frecvența patologiilor feminine și masculine în cazul cuplurilor infertile este, în prezent, de 1 la 1 (femeie / bărbat).

Cu toate acestea, un semnal important de alarmă este, în opinia medicilor, scăderea vârstei la care apare diagnosticul de infertilitate, în cazul femeilor. ”Din nefericire, există tot mai multe cazuri de menopauză precoce, de epuizarea rezervei ovariene la vârste nepermis de tinere, până în 30 de ani”, afirmă dr. Diana Cocei. Deși în mod normal rezerva ovariană scade odată cu vârsta, există anumite femei care se confruntă cu o rezervă ovariană scăzută încă de la naștere. În alte cazuri, modul de viață și factorii exogeni determină o pierdere mai accelerată a unei rezerve ovariene normale. Reducerea rezervei ovariene este cauzată și de afecţiuni ginecologice netratate (endometrioza mai ales cu localizare ovariană, intervențiile chirurgicale pentru înlăturarea chisturilor ovariene), cât şi de un mod de viaţă defectuos. Fumatul și alimentaţia nesănătoasă sunt factori principali care duc la epuizarea mai rapidă a stocului de ovocite.

Din păcate, în România există o problemă în ceea ce privește informarea femeilor tinere despre riscul pierderii fertilității la vârste mai tinere decât normal”, spune specialistul. Pentru a nu ajunge în situația de a planifica un copil care nu va mai veni niciodată, medicii le sfătuiesc pe tinerele femei să își testeze potențialul fertil, printr-o simplă analiză de sânge.

Femeile tinere trebuie să fie conștiente că nu pot deveni mame oricând, că există o vârstă limită pentru fiecare, pe care nu o pot anticipa. De aceea, este bine ca ele să se adreseze unui specialist pentru o serie de investigații simple prin care pot afla cât timp mai au la dispoziție. Astfel, femeile foarte ocupate, care nu au timp să se gândească la o sarcină decât după 35 de ani, vor afla cu certitudine dacă acest lucru va fi posibil”, atrage atenția dr. Cocei.

Fiecare cuplu, investigat individual

Pentru acele cupluri care nu reușesc să conceapă un copil, medicii recomandă investigarea ”personalizată”, în funcție de problemele specifice ale fiecăruia.

Cuplul infertil trebuie investigat în mod individual, în funcție de problema pe care o are. Primul care se testează este bărbatul. Se efectuează o spermogramă și un test halosperm care să ne dea informații despre fragmentarea ADN-ului de la nivelul spermatozoizilor”, explică medicul Diana Cocei. În funcție de rezultatele obținute, se va decide realizarea unor investigații mai amănunțite.

În ceea ce le privește pe doamne, se începe cu niște investigații simple, cum ar fi cultura de col, germenii care intervin în mod obișnuit în infertilitate și cei ”banali”, se va realiza de asemenea un test Papanicolau. Apoi se testează rezerva ovariană cu anumiți hormoni care se testează pe profil bazal, ovulația cu hormoni pe peak ovulator, după care se poate trece la testarea trompelor uterine. Femeile se sperie în general de această investigație, așteptându-se la o manevră traumatizantă, dar nu este întotdeauna așa. Există anumite patologii la nivelul trompelor care determină scăderea drastică a procentului de reușită a FIV până la sub 5% și, din acest motiv, este absolut necesar să știm cu exactitate situația cu care ne confruntăm”, spune dr. Diana Cocei.

În funcție de problemele specifice descoperite pe parcurs, ”dosarul” fiecărui cuplu poate fi completate cu alte tipuri de investigații.

Toate aceste rezultate vor fi prezentate medicului specialist, în cadrul consultului de infertilitate, pentru a stabili soluțiile cele mai potrivite pentru a obține sarcina.