Diabet - Ce trebuie să știi pe măsură ce îmbătrânești

Diabet - Ce trebuie să știi pe măsură ce îmbătrânești

Diabetul este o problemă care are multe consecințe. Dacă suferi de diabet, corpul tău nu mai poate menține zahărul din sânge la un nivel sănătos. Dar, în timp, efectele diabetului pot deveni mult mai complicate. Boala poate duce la probleme grave, ba chiar îți poate pune viața în pericol.

Prea mult zahăr în sânge (de asemenea numit glucoză) poate deterioara vasele de sânge și nervii din corpul tău. Acest lucru poate pune bazele multor condiții medicale cum ar fi:

 • infarct
 • boli ale inimii
 • boli ale rinichilor
 • probleme cu vederea sau chiar orbire
 • daune la nivelul picioarelor

Cu toate acestea, există vești bune pentru cele aproximativ 1.7 milioane de români ce suferă de diabet - și pentru cei expuși riscului. Experții învață constant despre controlul și prevenirea diabetului. Noile medicamente și dispozitive te pot ajuta să ai un control asupra zahărului din sânge și prevenirea complicațiilor.

Prevenirea Diabetului

Deși diabetul de tip 1 se dezvoltă de obicei în copilărie sau la vârsta adultă tânără, se poate dezvolta de asemenea și mai târziu în viață. Cu toate acestea, nu se știe cu exactitate factorii de risc sau cum poate fi prevenită boala.

Femeile își pot reduce riscul de diabet gestațional prin a fi active și prin a păstra o greutate sănătoasă înainte de a rămâne însărcinate. În special dacă prezintă alți factori de risc pentru diabet.

Forma de diabet pentru care poți face multe lucruri pentru a îl preveni este diabetul de tip 2. De obicei, persoanele dezvoltă mai întâi prediabetul înainte de a face diabet de tip 2. Dacă știi că ai prediabet, schimbarea stilului de viață reprezintă o modalitate importantă de a preveni dezvoltarea diabetului. Discută cu medicul tău despre modalitățile de a reduce riscul:

Pierde (chiar și puțin) din greutate

Programul de Prevenire a Diabetului, un studiu pe scară largă al strategiilor de prevenire a diabetului la persoanele cu risc ridicat pentru diabet de tip 2, a constatat că participanții care s-au angajat în 30 de minute de activitate fizică zilnică și care au pierdut cel puțin 7% din greutatea corporală își reduc riscul de a face diabet de tip 2 cu 58%. Cum funcționează: pierderea kilogramelor în plus îmbunătățește capacitatea organismului de a utiliza insulina și de a procesa glucoza mai eficient.

Mișcă-te mai mult

Pentru a menține un stil de viață activ și pentru a reduce riscul de diabet, încearcă să faci sport cel puțin două ore și jumătate în fiecare săptămână. Nu trebuie să tragi de tine până la epuizare, chiar și mersul vioi poate ajuta.

Menține o dietă sănătoasă

Dezvoltă un plan de alimentație care te ajută să pierzi din greutate și ține-te de el. Poți apela la un dietetician pentru a învăța obiceiuri alimentare sănătoase pe care le poți urma pe termen lung. Câteva etape inteligente: concentrarea pe cereale integrale și proteine, reducerea grăsimii și a cărnii roșii.

Ia în considerare intervențiile medicale

Este posibil să fi nevoit să iei medicamente pentru a putea reduce șansele de a dezvolta diabet, mai ales dacă schimbările stilului de viață nu ajută. Un medicament pe care medicii îl recomandă în aceste cazuri este metformin. Acesta poate ajuta la controlul mai bun a zahărului din sânge prin reducerea cantității de glucoză pe care ficatul o produce.

Diabet - Diagnostic și Tratament

Simptome comune a diabetului de tip 1 și de tip 2 includ:

 • foame și sete neobișnuită
 • urinare frecventă
 • oboseală
 • vedere în ceață
 • pierdere în greutate

Cu toate acestea, unele persoane cu diabet nu își dau seama de simptome, mai ales în stagiunile de început.

Înainte, să fii testat pentru prediabet sau diabet implica puțin mai mult lucru: ți se lua o mostră de sânge ca mai apoi să stai 8 ore nemâncat. În prezent, noile teste nu necesită nicio pregătire specială. Testul hemoglobinei A1C măsoară cantitatea de glucoză atașată celulelor roșii din sânge. Acesta oferă un raport a nivelului de zahăr din sânge pe ultimele trei luni. Un procent de 5.7% până la 6.4% A1C este clasificat ca prediabet în timp ce orice procent peste 6.5% înseamnă diabet.

Persoanele cu diabet de tip 1 îl vor trata cu injecții regulate de insulină. Diabetul de tip 2 poate fi gestionat cu injecții cu insulină/fără insulină, pastile, dietă și/sau activitate fizică.

Dacă dezvolți diabet, cerința ta principală este de a menține nivelul zahărului din sânge sub control. Dar, apare de asemenea, un nou obiectiv: prevenirea complicațiilor. Iată niște metode de a menține sănătatea.

Previne complicațiile

Bolile de inimă și accidentul vascular cerebral sunt principalele cauze ale decesului printre persoanele cu diabet de tip 2. Pentru a reduce riscul acestor amenințări și a altor complicații, medicul recomandă:

 • să pierzi din greutate
 • să te oprești din fumat
 • ia aspirină în mod regulat dacă te afli în zona riscului mare
 • folosește medicamente pentru a controla presiunea sângelui și colesterolul

Monotorizează zahărul din sânge

Adresează-te medicului pentru a putea recomanda un monitor a zahărului din sânge. Unele dispun de iluminare în spate, astfel încât să poți vedea mai ușor rezultatele. De asemenea, există și aparate care stochează mai multe rezultate astfel încât să le poți descărca la cabinetul medicului tău.

Nu lăsa nivelul zahărului din sânge să scadă prea mult

Unele medicamente pentru diabet pot face ca nivelul zahărului din sânge să scadă prea mult. Această problemă se numește hipoglicemie și poate fi foarte gravă. Învață să recunoști simptomele (tremuratul, transpiratul și confuzia).

Viața cu diabet

Cu auto-administrare adecvată, persoanele cu diabet pot trăi o viață lungă și sănătoasă, spun experții. Dacă boala este bine controlată, nu ar trebui să diminueze calitatea vieții unei persoane.

Cu toate acestea, diabetul este o boală cronică care nu este curabilă. Va trebuie să o controlezi pentru tot restul vieții, iar asta va necesita timp, atenție și alegeri bune. Iată câțiva pași pentru a te bucura de o viață sănătoasă suferind de diabet de tip 2.

Respectă planul de medicație

Un motiv pentru care oamenii nu își pot controla corespunzător diabetul este pentru că nu își iau medicamentele conform instrucțiunilor. Este posibil să ai mai multe motive pentru nu iei medicamentele în mod corespunzător:

 • medicamentele au efecte secundare
 • uiți să iei medicamentele corespunzător
 • medicamentele costă prea mult
 • nu simți niciun simptom

Discută împreună cu medicul tău dacă una dintre aceste probleme - sau oricare altă problemă- te împiedică să iei medicamentele corespunzător.

Nu uita de schimbările stilului de viață

Chiar dacă iei medicamente, este foarte important să mănânci corespunzător, să faci mișcare în mod regulat și să ai grijă la greutate.

Sfaturi pentru cei ce îngrijesc persoane cu ce suferă de diabet

Cei care au grijă de persoanele cu diabet sunt foarte importanți în procesul ajutării gestionării diabetului. Dacă persoana iubită suferă de diabet, poți ajuta foarte mult cu anumite sarcini.

Prepară mese sănătoase

Cumpără și prepară alimente ce nu cresc nivelul zahărului din sânge.

Încurajează mișcarea

Învită persoanele cu diabet să faceți mișcare împreună. Chiar și plimbările liniștite pot face diferența.

Adu-ți aminte și amintește

Ajută persoana cu diabet să își amintească când trebuie luate medicamentele și adu-i aminte să verifice nivelul zahărului din sânge conform programului.

Fii atent

Atenție la simptomele și complicațiile ce țin de diabet.

Participă la controale

Însoțește persoana iubită în vizitele regulate la medic.