Dr. Diana Cocei ne vorbește despre infertilitate și fertilizarea in vitro

Dr. Diana Cocei ne vorbește despre infertilitate și fertilizarea in vitro

“Este greu de descris sentimentul pe care îl încerc când părinţii vin cu minunile lor să ne cunoaştem. Lucrez de aproape 20 de ani în domeniu şi de fiecare dată emoţia este aceeaşi, cu fiecare pui de om pe care îl ţin în braţe realizez încă şi încă o dată cât sunt de privilegiată că fac această meserie.” – Dr. Diana Cocei – Medic Primar Obstetrică Ginecologie, Embriolog Senior, Columna Medical Center

Conform definiţiei infertilităţii, absenţa sarcinii după un an de viaţă sexuală regulată conduce la diagnosticul de infertilitate. Această perioadă variază însă în funcţie de vârsta femeii. Cu cât viitoarea mămică este mai apropiată de vârsta de 37 de ani, cu atât mai repede ar trebui să se adreseze unui specialist în infertilitate. De multe ori, din păcate, cuplurile care se confruntă cu această problemă ajung la specialist destul de târziu, obosite deja de o serie de investigaţii inutile sau superficiale, care nu numai că nu rezolvă problema, dar de multe ori scad drastic şansele de concepţie.

Analize recomandate în caz de infertilitate
Investigaţiile care trebuie efectuate sunt multe şi variate şi sunt stabilite în funcţie de fiecare caz în parte. În mare, primul investigat este partenerul (spermogramă, testarea fragmentării ADN- ului de la nivelul spermatozoizilor) şi în cazul în care există probleme se aprofundează cu analize specifice. În ceea ce priveşte partenera, se începe cu efectuarea culturilor de col şi cu testarea rezervei ovariene, urmând apoi monitorizarea ovulației, testarea cavităţii uterine, a trompelor şi o serie întreagă de investigaţii adaptate, aşa cum am spus, fiecărui caz în parte.

Cauze și factori de risc
Există o multitudine de factori care pot duce la infertilitate; pe de o parte este vorba de afecţiuni medicale precum:     infecţiile vaginale, endometritele, patologia tubară (trompe obstruate sau excluse chirurgical), lipsa ovulației, endometrioză, patologia masculină (lipsa spermatozoizilor, număr redus de spermatozoizi, spermatozoizi cu mobilitate sau structură afectată), pe de altă parte sunt cauze legate de modul de viaţă, alimentaţie, stres, expunerea la radiaţii sau la o serie de substanţe toxice. Tratamentul este individualizat şi începe după efectuarea investigaţiilor şi stabilirea diagnosticului.

Endometrioza
Endometrioza este o patologie complexă si reprezinta una dintre cauzele infertilitatii. FIV-ul reprezintă o opţiune si în aceste cazuri, dar de multe ori calitatea ovocitelor şi implicit a embrionilor obţinuţi este mai slabă decât în cazul altor patologii, motiv pentru care şi rata de succes este uneori mai mică decât cea obişnuită pentru categoria respectivă de vârstă. Conform noilor ghiduri, endometrioza se tratează diferenţiat în funcţie de o serie de factori. Dacă pacienta nu are copii, indicaţia operatorie se limitează doar la simptomatologia dureroasă (grad patru). În rest protocolul agreat este: procedura de fertilizare în vitro cu transfer sau crioconservarea embrionilor, tratament medicamentos pentru inhibarea focarelor endometriozice şi apoi pregătirea endometrului şi embriotransfer cu embrioni decongelaţi.

Variante de tratament pentru infertilitate

Inseminarea artificială intrauterină presupune introducerea în cavitatea uterină a spermei preparată în prealabil prin diverse protocoale (se selectează spermatozoizii cu structura şi mobilitate bună, adică spermatozoizii cu capacitate fecundantă). Mai departe procesul se desfăşoară natural, fertilizarea având loc în organismul viitoarei mame. Ca urmare, această procedură se poate folosi doar dacă trompele sunt permeabile, în cazul unei patologii masculine uşoare sau medii, în cazul ciclurilor anovulatorii (după stimularea ovulatiei), în cazul infertilităţii de cauză neprecizată.

Fertilizarea în vitro înseamnă obţinerea embrionilor în laborator, cultivarea lor în incubatoare un număr variabil de zile (2-6 zile) şi apoi transferul embrionului/embrionilor în uterul mamei.
Indicaţiile fertilizări în vitro sunt mult mai complexe şi mai variate: patologia masculină de orice tip (de la uşoară până la gravă/azoospermie), patologia tubară, patologia ovariană, endometrioza, patologia de cauză necunoscută. Metoda fertilizarii în vitro reprezintă un proces complex iar investigațiile și abordarea medicală se fac individualizat, în funcție de fiecare caz în parte. Pacienta se adresează unei clinici de specialitate și în urma consultului se stabilesc investigațiile necesare. Se decide în funcție de rezultatul acestor investigații varianta de tratament cu cele mai bune rezultate și dacă varianta este procedura de fertilizare în vitro se întocmește un dosar medical pe baza analizelor efectuate și eventual completate cu alte investigații specifice necesare. Intrarea în programul propriu zis se face într-o anumită zi a ciclului menstrual, în funcție de tipul de protocol stabilit de medicul curant. Urmează o perioada de stimulare medicamentoasă, variabila în funcție de răspunsul pacientei și apoi puncția ovariană pentru recoltarea ovocitelor. În aceeași zi cu recoltarea ovocitelor are loc și recoltarea spermei partenerului și apoi fertilizarea în laborator (standard, ICSI, pICSI, IMSI) a ovocitelor. Embrionii obținuți se cultivă un număr variabil de zile și apoi are loc embriotransferul. Embrionii viabili în exces pot fi crioconservați la solicitarea cuplului, în vederea unui transfer ulterior. Uneori, din motive medicale (depășirea ferestrei de implant, risc de hiperstimulare) se crioconservă toți embrionii viabili, urmând ca embriotransferul să aibă loc într-un ciclu ulterior, după pregătirea endometrului. Ca orice manevră medicală, fertilizarea in vitro are şi contraindicaţii. Cea mai des întâlnită este hidrosalpinxul. Pacienta cu această afecţiune trebuie să treacă întâi printr-o laparoscopie care să rezolve această problemă şi abia apoi se poate efectua procedura. De asemenea, există o serie de modificări genetice care pot reprezenta o contraindicaţie absolută pentru procedură, deoarece nu se pot obţine embrioni (microdeletii AZFa). Pentru că infertilitatea ne afectează și psihic, nu doar fizic, la Columna Medical Center psihologul are drept de veto. De multe ori consilierea psihologică a făcut diferenţa între succes şi eşec.
Rata de succes FIV depinde mult de rezerva ovariană , dar mult mai mult de vârsta pacientei. De exemplu, Columna Medical Center a avut o rată de succes pe subprogramul naţional FIV-ET de 53,4%. Pentru grupa de vârstă 30-37, avem o rată de succes de peste 40%, aceasta scăzând la jumătate în cazul pacientelor din grupa de vârstă 40-45 ani.

Cum poate fi prevenită infertilitatea
În ceea de priveşte prevenţia, lucrurile sunt mult mai complexe. În afară de un regim de viaţă cât mai sănătos, toate femeile ar trebui informate asupra faptului că vine un moment când concepţia nu mai este posibilă, indiferent de progresele medicinei moderne (concepţia cu ovocite proprii, nu cea prin intermediul tehnicilor de reproducere asistată). Ca urmare, orice femeie tânăra, între 25-27 de ani, ar trebui să fie sfătuită să îşi testeze rezerva ovariană, să ştie în timp util cât de mult poate amâna momentul concepţiei.