Drumul de la infertilitate la familie (I)

Drumul de la infertilitate la familie (I)

Nu este niciun secret faptul că foarte multe cupluri care visează să aibă un copil ar fi în stare să facă orice pentru a ajunge în cele din urmă să aibă un bebe. De multe ori, aceste cupluri caută informaţii pe internet, printre cunoștințe sau din diferite surse obscure despre cum să-şi crească şansele de concepţie. Din păcate, multe dintre ele sunt mituri care nu se reflectă nicicum în realitate. Despre fertilitate și mai ales despre infertilitate am avut șansa si onoarea de a discuta cu unul dintre cei mai pregatiți medici în materie de fertilizare in vitro, doamna doctor Cezara Bucur (clinica Columna Medical Center), medic primar obstetrică-ginecologie cu supraspecializare în IVM (Tehnici de reproducere umană asistată și fertilizare in vitro).

Dr. Cezara Bucur: ”Marea majoritate a pacienților au senzația că suntem o specie super-fertilă. Genetic vorbind, homosapiens (denumirea științifică pentru singura specie umană existentă) nu este o specie fertilă. Deci, în ceea ce privește capacitatea de a ne reproduce, dacă este să facem o clasificare, noi suntem penultimii, mai rău ca noi la capitolul acesta stau ursuleții panda :). La toate acestea se mai adaugă ”avantajele” secolului 21: stresul, alimentația, ritmul alert de viață și astfel devine o problemă majoră. Infertilitatea întotdeauna a existat, de când lumea și pământul, din antichitate se cunosc nenumărate exemple. Deci, nu suntem o specie fertilă. S-a făcut un studiu epidemiologic și putem stratifica populația cam în felul următor:

10% din populație se reproduce relativ ușor, adică în momentul în care au acte sexuale neprotejate, în aproximativ 6 luni de zile apare o sarcină;
40%, majoritatea, are nevoie de 2 ani de zile în condițiile moderne, fără a avea o problemă, pur și simplu au nevoie de timp;
40% din populație are nevoie de ajutor, adică o stimulare, o intervenție, o inseminare, o fertilizare in vitro;
10% nu mai pot fi ajutați, pentru că nu mai au celule sexuale, respectiv ovocite sau spermatozoizi și, din păcate, momentan, nu putem medicamentos să obținem aceste celule dacă ele nu mai există. Se fac multe cercetări în acest sens, se încearcă obținerea celulelor sexuale din celulele stem, dar asta va fi pe viitor. Cu siguranță infertilitatea va fi învinsă complet dacă vom reuși să obținem celulele sexuale din alte celule sau din celule primordiale ovariene pentru că, momentan, acest procent de 10% din populație nu poate fi ajutat nici măcar prin metode de reproducere umană asistată.
Rata de infertilitate a crescut în ultimii ani?

Dr. Cezara Bucur: Da. Unul din 6 cupluri se confruntă cu infertilitatea. Și e din ce în ce mai frecventă această problemă pentru că este inclusă în primele 5 maladii ale societății de către Organizația Mondială a Sănătății și afectează absolut pe toată lumea, fiind cupluri infertile și în țări cu o creștere demografică spectaculoasă cum sunt China, India, nefiind acesta un motiv al protecției împotriva infertilității; problema este universală. Această problemă nu ține de lumea modernă, mediul urban sau rural, gradul de dezvoltare al țărilor. Bineînțeles, ponderea poate fi și este diferită. În țările dezvoltate vom găsi mai multă endometrioză, una din cele mai importante cauze a infertilității feminine, în țările mai puțin dezvoltate boala inflamatorie pelvină și infecțiile cu transmitere sexuală care lasă sechele și patologie tubară. Sunt afecțiuni care sunt mai frecvente și țin de regiuni, de exemplu, ovarul micropolichistic care este întâlnit la foarte multe femei din Asia, această boală fiind în creștere.

Ce ar fi de făcut pentru a evita infertilitatea, pentru că stresul ne mănâncă pe toți?

Dr. Cezara Bucur: Anumite lucruri nu le putem evita, dar, cu siguranță, o metodă de împiedicare a acestei probleme ar fi conceperea copiilor mai din timp. Prin stimulare din toate punctele de vedere, prin educație și suport social, să existe posibilitatea să se procreeze până în 30 de ani. Toate țările dezvoltate cam asta fac: stimulează tinerii să facă copii devreme. A doua soluție ar fi modul de viață sănătos, alimentația foarte sănătoasă pentru că în ultimul timp avem o alimentație din ce în ce mai artificială, cu foarte multe toxine, inclusiv tratamente cu hormoni, care determină un statut proinflamator în organism, factori toxici care sunt implicați în etiopatogeneza endometriozei în mod special, care e din ce în ce mai frecventă. 60% din pacientele cu infertilitate suferă de endometrioză.

La bărbați ce provoacă infertilitatea?

Dr Cezara Bucur: Sunt si cauze genetice, și bolile cu transmitere sexuală, sunt și situații în care nu găsim o cauză, așa numitele infertilizări de cauză idiopatică, pentru că foarte rar vezi o spermogramă în parametri normali, de regulă ori motilitatea este scazută, ori morfologia e proastă, și alimentația, stresul, modul de viață au un impact și mai agresiv la bărbați.

Peste 750 de bebeluși au fost conceputi în clinica Columna Medical Center, din 2012 până în prezent. Care sunt pașii în cuplu, cum am venit noi, care am bănuit că este vorba de o infertilitate, de o disfuncție a aparatului genital la mine sau la el și nu a fost cazul, dar un cuplu la care depistați că există o problemă, care sunt etapele ce trebuie urmate și care sunt cele mai frecvente cauze?

Dr.Cezara Bucur: Eu aș începe încă o dată cu vârsta, pentru că vârsta mamei contează foarte mult. Pentru că noi putem rezolva prin fertilizare in vitro anumite probleme sau anumite cauze ale infertilității, dar, cu siguranță, nu putem obține prin tratament ovocite dacă nu există și nu le mai putem întineri. În principiu, noi mai putem să rezolvăm prin fertilizare in vitro, indiferent care a fost cauza până în 43-44 de ani. După aceea, practic, trebuie să apelezi la un material genetic al altcuiva mai tânăr.

Primul lucru, dacă este un cuplu tânăr, în principiu trebuie să își facă niște analize uzuale de pregătire de sarcină când se hotărăsc să devină părinți, reprezentând un pachet minim de analize pentru a vedea dacă sunt sănătoși. Trebuie să aibă un ciclu regulat femeia, să aibă contact sexual cât de cât regulat sau măcar de câteva ori pe lună totuși