Embriologia - viața din două “picături de neant”

Embriologia - viața din două “picături de neant”

Monica Dăscălescu 

Embriolog Senior

Biolog principal 

 

Embriologia este o știință fascinantă care te poartă pe un drum asemănător unui ritm cardiac. Emoție, pasiune, dăruire, devotament sunt doar câteva cuvinte care descriu ceea ce simt în fiecare zi. În rândurile următoare am scris pur și simplu despre ceea ce am simțit și simt în continuare, în cei 22 de ani de activitate.

Fără dar sau poate, embriologia este magică. Deși este o știință exactă, de cele mai multe ori simt că este mai mult decât atât. Să creezi viață din ovocit și spermatozoid, din două “picături de neant”, așa cum îmi place mie să spun, este cu adevărat ceva uluitor. Natura este uimitoare și ne surprinde în fiecare zi! Să vezi cum, sub ochii tăi, se formează o viitoare viață, este cu adevărat magic. Nimic nu poate fi mai frumos decât să vezi zâmbetul care înflorește pe chipul femeilor care își doresc propriul lor copil și reușesc. Atunci este momentul sublim în care miracolul de a rămâne însărcinată devine realitate.  

Fericirea pură de care au parte, mai ales când pleacă cu pruncul în brațe, este ceva unic. Un embriolog dedicat plânge când are un eșec și este fericit când reușește să înfrângă natura. Este o meserie minunată, dar și o meserie grea, care te epuizează atât fizic cât și psihic. Tot timpul trebuie să fii vigilent și atent la tot ceea ce faci. Fiecare zi în laborator înseamnă emoții nesfârșite, pentru că niciodată nu știi care va fi rezultatul final. Fiecare ovocit fertilizat este o victorie, fiecare blastocist obținut înseamnă că mai faci un pas timid către o posibilă reușită.

Numai empatia adevărată combinată cu competențe desăvârșite fac dintr-un embriolog un mic “vrăjitor”!

Embriologul trebuie sa învețe în permanență, să se autodepășească, să se pună la punct cu noile tehnici care apar și să știe să își adapteze tehnicile de lucru la particularitățile fiecărui cuplu.

Și da! Convingerea mea este că trebuie să pui suflet, pentru că altfel devine doar o muncă de rutină în care rezultatele nu vor fi în nici un caz cele dorite.

Dacă embriologul și clinicianul sunt un tot, atunci putem spera că vom vedea fericirea pe cât mai multe chipuri de femei. 

La Columna Medical Center mă bucur să am alături o echipă unită și devotată care transformă prin multă muncă embriologia în magie pentru paciente.