Fertilizarea in vitro: Cu fiecare zi, un pas înainte

Fertilizarea in vitro: Cu fiecare zi, un pas înainte

Fertilizarea in vitro reprezintă, la momentul actual, cea mai cunoscută tehnică de reproducere umană asistată, dar și cea mai răspândită în cazul cuplurilor infertile. Această procedură presupune recoltare de ovocite și fertilizarea acestora în laborator, cu spermatozoizi care provin fie de la parter, fie de la donator. Obținerea sarcinii prin această metodă presupune realizarea unui embriotransfer, mai exact introducerea embrionului în uter. Cuplurile care apelează la fertilizarea in vitro sunt informate, înainte de a face primii pași pentru demararea procedurii, asupra faptului că aceasta nu garantează succesul în proporție de 100%. Specialiștii ne spun, însă, că progresele ultimilor ani au făcut posibilă o creștere importantă a ratei de succes a fertilizărilor in vitro și, totodată, diminuarea riscurilor de sarcină multiplă.

”Cele două Diane”

Dr. Diana Cocei, medic primar obstetrică – ginecologie și embriolog senior la Columna Medical Center, ne-a povestit despre primul copil pe care l-a ajutat să vină pe lume, în urma unei proceduri de fertilizare in vitro: ”Am demarat procedura în 1998, iar fetița s-a născut în 1999. Când avea 6 luni, mama ei a venit cu ea la clinică, am fost bucuroasă să o țin în brațe și m-a impresionat să aflu că o botezaseră Diana”.

Progresele care au avut loc din 1999, anul în care Diana a venit pe lume, până astăzi, 18 ani mai târziu, permit femeilor cu probleme de fertilitate să obțină mai ușor o sarcină prin această metodă. ”Pe măsură ce a avansat știința, au apărut și oportunități noi de tratament, mai ales pt cazurile dificile”, spune dr. Diana Cocei.

Conform explicațiilor specialistului, astăzi este posibilă o stimulare mult mai bine controlată a pacientelor, atât prin apariția unor noi medicamente pentru stimulare, cât și a unor protocoale noi în materie. Mai mult, noile metode de investigare permit medicilor să obțină informații mai consistente despre endometru, cavitatea uterină sau fereastra de implantare.

”S-au modificat protocoalele de stimulare, nu mai există acum riscul major al hiperstimulării care apare atunci când ovarele reacționează exagerat la tratament”, ne spune dr. Cocei.

Mai mulți embrioni nu înseamnă mai multe șanse de succes

Evoluțiile intervenite în domeniul embriologiei sunt însă factorii – cheie cu impact major asupra ratei de succes a procedurii de fertilizare în vitro. ”Obținerea sarcinii ține 10% de calitatea endometrului și 90% de embrionul obținut. Fără un laborator de RUA extrem de bine dotat și fără oameni foarte bine pregătiți nu se poate ajunge la succes”, subliniază specialistul embriolog.

Aparatura de ultimă generație și mediile mai performante permit acum cultivarea embrionilor până în ziua 5 și nu până în ziua 3, așa cum se întâmpla în trecut, astfel încât embrionul se dezvoltă în laborator până la stadiul de blastocist. ”Este stadiul în care el se implantează în endometru. Evoluția embrionului din ziua 3 în ziua 5 a permis o selecție mult mai bună a acelui embrion care urmează a fi trasferat, eliminând astfel și riscul de sarcină multiplă. De la un număr de 3 – 4 embrioni pe care îi transferam în 1998, când am început aceste proceduri la clinica noastră, am ajuns să transferăm în acest moment un singur blastocist”, explică dr. Cocei.

Deși nu există în prezent, în România, o legislație în această materie, clinicile de specialitate și-au stabilit protocoale proprii, ținând cont atât de riscurile existente, dar și de cererile pacienților.

”Studiile clinice arată că implantarea unui număr mai mare de embrioni nu înseamnă o rată mai mare de succes. Dimpotrivă. Există cercetări care au relevat existența unei ”competitivități” între embrionii impantați. Endometrul are o zonă considerată drept cea mai prielnică implantului, unde embrionul se așează cel mai ușor. Embrionii cu potențial mai mic de dezvoltare au un tropism mai mare pentru această zonă, putând deranja astfel implantul acelui blastocist cu potențial mai bun de evoluție, dacă nu au amândoi aceeași calitate și același potențial”, susține specialistul embriolog.

Decizia actuală a multor clinici de a recomanda culpurilor implantarea unui singur blastocist ține cont de riscurile pe care le presupune o sarcină multiplă. ”Dorința de a avea copii (în cazul cuplurilor infertile – n.n.) este foarte mare, efortul este major din multe puncte de vedere, și financiar, dar și emoțional și se pot astfel pierde din vedere riscurile sarcinii multiple”, explică dr. Diana Cocei. Printre acestea se numără creșterea riscului de avort, nașterea prematură, preeclampsia, diabetul gestațional, dezlipirea prematură de placentă, placenta praevia, anemie.

”Într-o clinică dotată cu un laborator performant știi exact ce rezultat poți obține. Am decis, în clinica noastră, să transferăm de regulă un singur blastocist când am văzut că a crescut rata de sarcini gemelare. Transferul a mai mult de un embrion se produce doar la cererea expresă a cuplului respectiv”, spune specialistul embriolog.

Emoții greu de descris în cuvinte

Patru sunt factorii esențiali cu impact asupra rezultatului procedurii FIV: vârsta femeii, durata și cauza infertilității, sarcinile anterioare.

Specialiștii estimează pentru femeile sub 35 de ani o şansă de 40-50% de a obţine o sarcină în urma unei proceduri de fertilizare in vitro, pe când, după 40 de ani, procentul nu depăşeşte 10-20%. Vârsta reproductivă tânără rămâne un factor predictiv al succesului chiar şi în rândul femeilor tinere cu rezervă ovariană scăzută (AMH mai mic de 1ng/ml).

De asemenea, cu cât timpul scurs din momentul în care cuplul a renunţat la a se mai proteja este mai lung (peste 3-5 ani), cu atât pot să scadă șansele de a reușită a procedurii. Cauzele infertilității au, la rândul lor, un impact important asupra rezultatului procedurii. O infertilitate masculină extrem de severă reduce şansele cuplului de a obţine sarcina chiar şi prin fertilizare in vitro, similar felului în care vârsta maternă avansată reduce rata de succes. Nu în ultimul rând, o naştere anterioară obţinută prin fertilizare in vitro creşte şansele unei noi sarcini în urma procedurii, chiar mai mult decât o sarcină anterioară obţinută pe cale naturală.

“Este greu de descris sentimentul pe care îl încerc când părinţii vin cu minunile lor să ne cunoaştem. Lucrez de aproape 20 de ani în domeniu şi de fiecare dată emoţia este aceeaşi, cu fiecare pui de om pe care îl ţin în braţe realizez încă şi încă o dată cât sunt de privilegiată că fac această meserie”, ne spune dr. Diana Cocei.