Infertilitate femei – cauze, simptome şi soluţii

Infertilitate femei – cauze, simptome şi soluţii

Problema de infertilitate la femei poate apărea din multiple cauze. Acestea pot începe de la un stil de viaţă stresant sau haotic şi poate avea rădăcini chiar şi în boli netratate sau diverse sindroame despre care nu ştiai nimic până acum.

Corpul tău îţi transmite diferite semnale pentru a te atenţiona în legătură cu problema infertilităţii. Fii atentă la aceste atenţionări, deoarece este important să ajungi la medic din timp.

În acest articol vei afla care sunt factorii ce pot produce infertilitatea la femei, cum se manifestă infertilitatea, dar şi ce soluţii pot exista pentru a combate această problemă şi a ajunge în momentul în care să îţi poţi ţine bebeluşul în braţe.

Cuprins

 1. Infertilitate femei - cauze
  1.1. Vârsta înaintată
  2.2. Mediul stresant
  2.3. Greutatea corporală
  2.4. Obiceiuri care duc la infertilitate
  2.5. Cauze medicale care provoacă infertilitatea la femei
 2. Infertilitate femei - Cum se manifestă

3.Ce soluţii există pentru problema de infertilitate la femei
3.2. Diete
3.4. Metode alternative de concepţie

 

 1. Infertilitate femei – cauze

1.1. Vârsta înaintată

Timpul trece ireversibil, iar acest lucru poate reprezenta o cauză a infertilităţii, iar tot mai multe cupluri amână momentul de realiza concepţia, din diverse motive. Însă odată cu această amânare pot scade drastic şansele de a avea un copil. În ceea ce priveşte femeile, trebuie să ştii că în jurul vârstei de 35 de ani, conceperea unui copil se va realiza mult mai greu. Acest lucru se întâmplă deoarece odată cu înaintarea în vârstă, atât numărul ovocitelor, cât şi calitatea lor scade semnificativ.

În cazul în care ai un ciclu menstrual normal, în fiecare lună are loc procestul de ovulaţie. În acest proces este eliberat câte un ovocit pe lună. Şi, deşi poate în acest moment nu sună atât de alarmant, trebuie subliniat faptul că femeile se nasc cu un număr limitat de ovule, spre deosibire de bărbaţi care produc celulele reproducătoare masculine (spermatozoizii) pe tot parcursul vieţii.

La naştere, ovarele conţin câteva milioane de ovule. Problema este că numărul acestora se reduce extrem de mult odată cu trecerea timpului. O fată ajunsă la pubertate va avea astfel doar 600.000 ovule. Prin urmare, în timpul perioadei mature şi fertile, doar 300 de ovule vor fi eliberate din ovar.

O femeie odată ajunsă la vârsta de 30 de ani, va mai avea din rezerva ovariană (care la naştere conţinea câteva milioane de ovule) o cantitate de doar 12%. Iar la vârsta de 40 de ani, numărul ovulelor scade şi mai mult, rezerva ovariană ajungând la un procent de doar 3% din numărul iniţial.

 

2.2. Mediul stresant

Un mediu stresat poate reprezenta foarte uşor o cauză a infertilităţii la femei, mai ales combinat şi cu vârsta înaintată. Stresul afecteată pe două părţi: atât în privinţa libidoului, ducând la scăderea frecvenței raporturilor intime, dar şi în privinţa nivelului hormonilor de reproducere. Astfel, un mediu stresant va produce un nivel mare privind hormonii de stres, fapt care ca avea ca şi consecinţă  oprirea ciclului menstrual.

Dacă te-ai hotărât că vrei să devii mămică, primul pas ar fi să elimini factorii de stres din viaţa ta. Încearcă să te relaxezi mai mult şi să îţi rezervi timp pentru lucrurile care îţi fac plăcere şi îţi aduc o stare pozitivă.

 

2.3. Greutatea corporală

Extremele trebuie întotdeauna evitate şi la fel se întâmplă şi în cazul greutăţii, mai ales dacă vrei să devii mămică. Atât o greutate corporală prea mare, cât şi una prea mică, pot duce la dezechilibre hormonale care se manifestă printr-un exces sau o lipsă de estrogen în ovare.

Dacă ai o greutate corporală peste medie, iar tu şi partenerul tău v-aţi hotărât să deveniţi părinţi, însă fără rezultat, scăderea în greutate te poate ajuta, deoarece există şansa ca acest lucru să ajute la restaurarea ovulatiei. Dacă greutatea ta corporală este prea mică, ai grijă la aportul de nutrienţi şi minerale pe care îl consumi, deoarece, în caz contrar, lipsa acestora poate duce, de asemenea, la oprirea ovulaţiei.

Vorbind tot despre nutrienţi, este important să consumi alimente care să îţi ofere toate vitaminele şi mineralele necesare organismului tău. Ai grijă la diete şi evită alimentaţia haotică, deoarece şi aceste obiceiuri pot sta la baza problemei de infertilitate la femei.

 

2.4. Obiceiuri care duc la infertilitate

Pentru a avea o sarcină pe cale naturală uşor şi fără probleme ar fi ideal să ai un stil de viaţă sănătos. Aşa cum am discutat mai sus, o alimentaţie haotică poate duce la infertilitate. Aşadar, trebuie să eviţi înfometarea sau mâncatul în exces. Iar încă două lucruri pe care trebuie să le ai în vizor, dacă vrei să rămâi însărcinată, sunt să eviţi pe cât posibil fumatul şi consumul de alcool.

 

2.5. Cauze medicale care provoacă infertilitatea la femei

Uneori, pot exista şi cauze ale infertilităţii care nu ţin de tine. Una dintre afecţiunile care duc la infertilitate poate fi insuficienţa ovariană prematură. Acest lucru înseamnă că ovarele se opresc din funcţionare înainte de vârsta de 40 de ani. O altă problemă poate fi sintromul ovarelor polichistice, care afectează între 5% şi 10% dintre femei. 

Alte probleme medicale care provoată infertilitate la femei pot fi endometrioza, afectiuni tiroidiene sau probleme la nivelul uterului, colului sau vaginului.

 

 1. Infertilitate femei - Cum se manifestă

Potrivit statisticilor, în România, unul din zece cupluri se confruntă cu probleme de fertilitate.

Primul semn la care trebuie să fii atentă, pentru a-ţi da seama dacă te confrunţi cu probleme de infertiltate, este negularitatea sau lipsa menstruaţiei. Deşi poate nu te gândeai la asta până acum, chiar şi un ciclu menstrual neregulat poate indica infertilitate.

Dacă nu te regăseşti în aceste două scenarii, semnul clar al infertilităţii devine vizibil atunci când nu reuşeşti să rămâi însărcinată, după un an de relaţii sexuale neprotejate cu partenerul tău, cu o frecvenţă de minimum de două ori pe săptămână.

Dacă eşti la o vârstă mai matură însă, începând cu 35 de ani, perioada în care ar trebui să rămâi însărcinată se rezuma la 6 luni. Dacă timp de jumătate de an nu ai reuşit să rămâi însărcinată, ar fi potrivit să discuţi cu un medic specialist.

 

3.Ce soluţii există pentru problema de infertilitate la femei

3.2. Diete

Atunci când problemele nu sunt de natură medicală şi ţin de factori precum mediul stresant sau diferite obiceiuri, poti începe prin a avea grijă de dieta ta. Ai grijă la cantitatea de zahăr pe care o consumi, încât să nu fie în exces, dar şi la calitatea grăsimilor din alimentele pe care le consumi.

Câteva alimente care consumate ar putea să te ajute în ceea ce priveşte fertilitatea sunt legumele care au un conţinu bogat în fier, acid folic, vitamina B6, vitamina E, antioxidanți. Două astfel de legume sunt spacul şi varza.

Fructele bogate în vitamina C, flavonoizi, antioxidanți, precum prunele, rodiile, stafidele, afinele. Nucile și semințele sunt indicate, de asemenea, datorită faptului că îţi aduc aportul potrivit de Omega 3, zinc, vitamina E și proteine. Câteva dintre aceste seminţe sunt cele de in, de cânepă sau semințele de Chia.

 

3.4. Metode alternative de concepţie

În cazul în care nu reuşeşti să rămâi însărcinată, deşi ai o greutate optimă, ai o dietă echilibrată şi un stil de viaţă sănătos, este momentul să mergi alături de partenerul tău la un medic specialist. În urma unui set de analize, acesta va stabili de ce natură sunt problemele pentru care nu reuşiţi concepţia.

Medicul vă poate recomanda o serie de tratamente, iar în funcţie de succesul sau eşecul acestora, poţi apela la alte metode, cum ar fi fertilizarea in vitro (FIV).

Ce este feritilizarea in vitro? FIV este o tehnică de reproducere asistată, care te poate ajuta să devii mămică, atunci când alte metode nu au ajutat la producerea sarcinii dorite. Nu trebuie să îţi pierzi speranţa, dacă nu poţi concepe pe cale naturală, deoarece rata de succes a procedurii de fertilizare in vitro este de 55% la Columna Medical Center. FIV este o şansă reala ca să îţi îndeplineşti visul de a-ţi ţine la piept bebeluşul.

Atunci când tu şi partenerul tău v-aţi hotărât să apelaţi la FIV, primul pas va fi o discuţie cu medicul vorstru, care va realiza un dosar cu investigaţiile voastre medicale. Urmatorul pas va fi să programaţi o consultaţie care, atenţie, trebuie să trebuie să aibă loc la maximum 14 zile de la începutul menstruaţiei.

Următoarele etape vor fi stabilite de către medic, în funcţie de rezultatele consultaţiei. Tot atunci, medicul va decide şi care este tratamentul necesar.

 

Atunci când plănuieşti să rămâi însărcinată, în viitorul îndepărtat sau apropiat, începe prin a acorda atenţie semnalelor pe care ţi le transmite corpul tău. Este foarte important să mergi la medic din timp, deoarece printr-o serie de investigații generale, care vor fi completate cu alte analize specifice, pot fi determinate cu exactitate care motivele pentru care nu se poate realiza concepţia. Te aşteptăm la Columna Medical Center, unde vei întâlni medici profesionişti care îţi pot oferi soluţii pentru problema de infertilitate femei.

Programează o consultaţie la: 021/308.80.80 sau la office@cmed.ro

 

Fii mereu informată! Citeşte şi: