Infertilitatea are soluții!

Infertilitatea are soluții!

Absenţa sarcinii după un an de viaţă sexuală regulată fără protecție conduce la diagnosticul de infertilitate. Se estimează ca unul din șase cupluri de vârstă fertilă are dificultăţi în conceperea unui copil.

Cauzele infertilității pot fi atât de origină feminină, cât și masculină, iar frecvența patologiilor feminine și masculine în cazul cuplurilor infertile este, în prezent, de aproape 1 la 1 (femeie / bărbat).

Să nu uităm de impactul psihologic al infertilității, precum și al tehnicilor de reproducere umană asistată, având în vedere că miza este obținerea unei sarcini care să evolueze până la termen, iar gestionarea așteptărilor sau a eșecului este foarte dificilă pentru cuplu. Din păcate, în România, din ce în ce mai multe femei tinere se confruntă cu această problemă, însă cu toate acestea există soluții. Dr. Corina Manolea, medic specialist în medicină reproductivă la Columna Medical Center, explică în articolul următor care sunt aceste soluții! 

Infertilitatea feminină

Tulburările de ovulație ce au drept consecință infertilitatea se pot manifesta prin menstruaţii neregulate sau absenţa lor, hipertensiune arterială, acnee, nivel ridicat al insulinei în sânge, pilozitate excesivă și probleme cu greutatea. O altă cauză pentru care femeia poate avea dificultăți în a concepe o sarcina ține de infertilitatea tubară, diagnosticata atunci când trompele uterine sunt deteriorate sau blocate din diferite motive (boli inflamatorii pelvine, aderențe rămase în urma intervențiilor chirurgicale sau aderențe create de prezența endometriozei, etc.)

Endometrioza este o afecțiune care afectează astăzi în jur de 500 000 de femei din România. Ea constă în dezvoltarea endometrului – mucoasa care tapetează in mod normal uterul la interior, în cu totul altă parte decât la locul potrivit precum la nivelul ovarelor,  trompelor uterine, pe peretele abdominal intern, vezica urinară, intestine, colon, rect etc. Leziunile de endometrioză produc infertilitate și durere prin mai multe mecanisme, în special prin factorul mecanic (aderențe) și prin inflamația ce le însoțește.

Un fenomen tot mai des constatat de specialiști, prin experiența clinică, este scăderea vârstei la care apare diagnosticul de infertilitate, în cazul femeilor. Cazurile de menopauză prematură (insuficiența ovariană primară), de epuizare a rezervei de ovule la vârste de până în 30-35  de ani sunt tot mai frecvente. Iată de ce femeile tinere cu varsta de peste 30 de ani ar trebui să nu neglijeze testarea rezervei ovariene, fie prin măsurarea AMH-ului din sange, fie printr-o ecografie transvaginală de numărare a foliculilor (AFC). AMH este un marker  semnificativ al rezervei ovariene care poate ajuta femeia tânără să își planifice în mod realist (adică în concordanță cu putințele propriului corp) momentul când va deveni mamă.

Cauzele infertilității masculine

Printre cauzele infertilității masculine se numără disfuncţia spermatică, ceea ce înseamnă un număr scăzut de spermatozoizi asociat de obicei unui procent crescut de defecte ale acestora (mărime, formă, motilitate). În alte cazuri, dilatarea venelor din scrot afectează producția de spermatozoizi, prin staționarea unor cantități suplimentare de sânge în această zonă. În anumite cazuri, bărbatul poate prezenta insuficiență testiculară, termen generic care se referă la incapacitatea testiculelor de a produce spermatozoizi maturi.

În general, primul investigat este bărbatul

Cuplul infertil trebuie investigat în mod individual, în funcție de particularitățile pe care le prezintă. În general, primul care se testează este bărbatul. Se efectuează o spermogramă și uneori un test halosperm, care să ofere informații despre fragmentarea ADN-ului de la nivelul spermatozoizilor.

În cazul doamnelor, investigațiile „de rutină” pentru testarea fertilității sunt: monitorizarea ovulației, testarea trompelor și a cavității uterine, testarea rezervei ovariene. Acestora se adaugă de multe ori investigații suplimentare individualizate.

Fertilizarea in vitro este în multe cazuri indicată ca prima linie de tratament

Reproducerea umană asistată ar trebui privită ca o opțiune  firească pentru un cuplu diagnosticat cu infertilitate. Pentru majoritatea cuplurilor care recurg la una dintre tehnicile de reproducere asistată medical imediat după stabilirea indicației, această decizie ar putea scuti mulți ani de tratamente costisitoare, unele dificile, traumatizante și mai ales dezamăgitoare.

Există mai multe tehnici de reproducere umană asistată, fiecare având anumite indicații.

Inseminarea intrauterină constă în introducerea spermei prelucrate în laborator în cavitatea uterină, în perioada de maximă fertilitate a femeii, imediat, înainte sau în timpul ovulației. Aceasta este indicată în cazul infertilității idiopatice, tulburărilor de ovulație, endometriozei, folosirii spermei unui donator și are rate limitate de reușită.

Fertilizarea in vitro (FIV) reprezintă, la momentul actual, tehnica cea mai frecvent folosită de către cuplurile infertile. Spre deosebire de procedura menționată anterior, ovulul este fertilizat în afara organismului femeii și este introdus ulterior în uter ( embriotransfer).

Procedura are multe indicații, cel mai frecvent infertilitatea tubară și masculină, endometrioză, infertilitate din cauze necunoscute, vârsta femeii peste 38 de ani.

Cele mai frecvente mituri despre fertilitate

Fertilizarea in vitro (FIV) presupune obținerea de embrioni în afara corpului, ceea ce necesită prezența ambelor celule reproductive apte de fertilizare: ovulul și spermatozoidul, în laboratorul de embriologie. Stimularea ovariană însumează diferite strategii cu ajutorul cărora, în luna în care este administrat tratamentul, ovarul este stimulat să producă semnificativ mai multe ovule decât într-un ciclu natural, când, în mod normal, un singur ovul se maturează și este eliberat la ovulație. Pe marginea stimulării ovariene circulă foarte multe așa-zise ”mituri” care pot speria sau descuraja pacientele.

Unul dintre acestea este că stimularea ovariană, mai ales repetată, reduce rezerva ovariană când ea conduce de fapt către  maturare o mare parte dintre ovulele care altfel a fi parcurs moartea celulară într-un ciclu natural.

De asemenea, există credința că medicația hormonală îngrașă. Există într-adevăr unele cazuri de femei care rețin pasager apa în cursul stimulării, fenomen care se întâmplă în mod normal și în sarcină. Majoritatea tolerează excelent tratamentul, fără kilograme în plus dacă mențin un regim sănătos, fac sport și se hidratează.

Sunt voci care susțin că medicația hormonală cauzează cancer. De fapt, nu medicația hormonală ci infertilitatea în sine este cea care poate crește riscul de cancer. La femeile cu lipsa cronică a ovulației, netratată, sau endometrioză, riscul este semnificativ mai mare de a dezvolta cancer ovarian sau uterin.

O altă prejudecată se referă la tratament care ar fi extrem de complicat, pentru că presupune injecții zilnice, dar acestea se administrează numai subcutanat, prin dispozitive (pen-uri) ușor de folosit de către pacienți, iar durata este de regulă între 8-12 zile. Ca efecte neplăcute, unele paciente pot resimți o presiune la nivelul ovarelor, balonare, constipație, irascibilitate ori  dureri de cap tranzitorii.

Tratamentul poate fi însă „complicat“ din punct de vedere psihologic; având în vedere că miza este obținerea unei sarcini care să evolueze până la termen, gestionarea așteptărilor sau a eșecului este foarte dificilă pentru cuplu.

Aceste informații au fost incluse în nr. din noiembrie al Revistei ”Farmacia ta”.