Interviu doctor Andreea Velișcu: Endometrioza și fertilitatea

Interviu doctor Andreea Velișcu: Endometrioza și fertilitatea

Asocierea endometriozei cu infertilitatea și durerea pelviabdominală este bine-cunoscută, astfel prevalența endometriozei este mai crescută la femeile care prezintă aceste simptome. În România, prevalența endometriozei este de 5-10% în populația de femei aflate la vârsta reproductivă (15-40 ani). Procentul de paciente cu endometrioză variază mult în literatura de specialitate. Se estimează că între 20-50% dintre pacientele care se prezintă la medic pentru că nu reușesc să obțină o sarcină suferă de endometrioză.

Articol realizat prin participarea doamnei doctor Carp Velișcu Andreea As. Universitar, Medic primar obstetrică-ginecologie, cu competență în tratamentul infertilității și reproducere umană asistată, Columna Medical Center:

1. Cum influențează endometrioza fertilitatea?

Având în vedere absența unei cauze bine definite și a unui tratament curativ, endometrioza are efecte negative nu doar asupra fertilității ci și asupra vieții sociale, sexuale, profesionale și asupra relației de cuplu. Există mai multe mecanisme și teorii care doresc să explice modul în care endometrioza afectează fertilitatea. Endometrioza creează un mediu inflamator local care intoxică spermatozoizii, embrionii și ovocitele și are o influență negativă asupra trompelor uterine, ceea ce duce la afectarea transportului spermatozoizilor și al embrionilor. Un alt mecanism este cel al menstruației retrograde care duce de asemenea la apariția unui mediu toxic local. De asemenea, alterarea imunității locale duce la infertilitate.

2. Care este, din punct de vedere statistic, frecvența de apariție a endometriozei?

Este dificil de estimat frecvența apariției endometriozei deoarece femeile cu această patologie pot fi asimptomatice. Asocierea endometriozei cu infertilitatea și durerea pelviabdominală este bine-cunoscută, astfel prevalența endometriozei este mai crescută la femeile care prezintă aceste simptome. În România, prevalența endometriozei este de 5-10% în populația de femei aflate la vârsta reproductivă (15-40 ani). Procentul de paciente cu endometrioză variază mult în literatura de specialitate. Se estimează că între 20-50% dintre pacientele care se prezintă la medic pentru că nu reușesc să obțină o sarcină suferă de endometrioză. În America se estimează că endometrioza afectează una din 10 femei.

3. În ce măsură influențează endometrioza fertilitatea (în ce durată de timp are un impact negativ asupra fertilității)?

Este greu de răspuns la această întrebare din mai multe motive. În primul rând, momentul prezentării la medic este de obicei după mai mulți ani de infertilitate, iar absența prezentării la medic întârzie diagnosticul bolii, așadar și tratamentul corect. În al doilea rând, intensitatea simptomelor (durerea pelvină, durerea la contact sexual, durerea la defecație, infertilitatea etc) nu se corelează cu extensia leziunilor de endometrioză. Sunt femei fără dureri sau alte acuze care suferă de endometrioză și la care singurul simptom este infertilitatea. Aceste femei au nevoie de investigații suplimentare pentru un diagnostic corect. S-a observat că prezența endometriozei, indiferent de gradul de extensie al leziunilor și de durata apariției (sau mai corect spus, durata până la diagnosticul corect) este asociată cu infertilitatea. Așadar, șansa de a obține o sarcină la pacienta cu endometrioză scade proporțional cu scăderea rezervei ovariene, lucru care se întâmplă frecvent în cazul operațiilor repetate și odată cu înaintarea în vârstă. Altfel spus, la pacienta cu endometrioză, timpul și operațiile repetate sunt principalul inamic al fertilității.

4. Ce impact are endometrioza netratată/nedescoperită asupra fertilității?

Endometrioza netratată/nedescoperită are un impact negativ asupra fertilității.25-50% dintre femeile infertile sunt diagnosticate cu endometrioză, iar 30-50% dintre femeile cu endometrioză sunt infertile.

5. Există măsuri conservatoare pentru a ajuta fertilitatea pacientelor cu endometrioză?

Pentru femeile care au suferit deja intervenții chirurgicale pentru endometrioză și pentru femeile care doresc să obțină o sarcină, există variante terapeutice conservatoare, tratament medicamentos care să reducă simptomele invalidante, care să îmbunătățească calitatea vieții și care să sporească fertilitatea și să crească șansele de a obține o sarcină. În cazul femeilor sub 35 ani, diagnosticate cu endometrioză care își doresc, dar care nu reușesc să obțină o sarcină după un an de contact sexual neprotejat, în ciuda tratamentelor conservatoare, se recomandă tehnicile de reproducere umană asistată. Dacă vorbim de femei cu vârsta peste 35 ani, cu rezervă ovariană scăzută, cu intervenții chirurgicale multiple, cu afectarea trompelor uterine, recomandarea este de fertilizare in vitro deoarece, cum spuneam anterior, timpul este inamicul principal.

 

*Acest articol a fost publicat pe site-ul 360medical.ro.