Investigaţii infertilitate – află posibilitatea de concepţie

Investigaţii infertilitate – află posibilitatea de concepţie

Drumul din momentul în care vă hotărâţi să deveniţi părinţi, până la clipa în care vă ţineţi bebeluşul în braţe poate fi anevoios. Poate că încerci deja de ceva timp să devii mămică, dar cele două liniuţe roşii mult dorite se lasă aşteptate. Poţi afla posibilitatea de concepţie, atât în cazul tău, cât şi al partenerului tău, mergând la un medic specialist. Acesta vă va recomanda o serie de investigaţii infertilitate, în urma cărora se va stabili care este nucleul problemei şi care pot fi soluţiile.

 

Cuprins
1. Etape investigaţii infertilitate

 1. Investigaţii infertilitate pentru femei
  2.1. Disfuncţia ovulatorie
  2.2.Disfuncţia tubară
 2. Investigaţii infertilitate pentru bărbaţi
 3. Soluţii de concepţie alternative
  4.1. Fertilizarea in vitro (FIV)
  4.2. Inseminare intrauterina (IUI)
  4.3. Tratamentul PRP endometrial

 

 1. Etape investigaţii infertilitate

Problemele legate de infertilitate pot proveni de la tine, de la partenerul tău sau de la amândoi. De aceea, primul pas îl reprezintă consultul, la care trebuie să fiţi ambii prezenţi. Medicul va avea nevoie de informaţii despre încercările anterioare şi despre istoricul medical al amândurora, apoi va stabili o nouă strategie de concepţie.

Următorul pas constă în realizarea investigaţiilor propriu-zise. În cazul tău, vor fi realizate o serie de analize de sânge, ecografice si imagistice. Partenerul tău va trece prin nişte analize legate de calitatea spermei, dar şi teste de sânge, genetice şi hormonale. Vor urma apoi şi investigaţii interdisciplinare de urologie şi andrologie, pentru a se stabili dacă există afecțiuni la nivelul tractului urinar și a sistemului reproductiv.

După aceste investigaţii, se pot realiza şi teste genetice şi psihologice. Ultimul pas este interpretarea rezultatelor. Aici se stabilesc cauzele imposibilităţii de concepţie şi ce soluţii pot exista pentru remedierea lor.

 

 1. Investigaţii infertilitate pentru femei

Faptul că nu reuşeşti să rămâi însărcinată îţi poate aduce sentimente de frustrare, vină sau furie, aceste sentimente contribuind la stresul emoţional, un factor care duce la oprirea ovulaţiei, prin urmare, la imposibilitatea de concepţie. Astfel, lucrurile se învârt într-un cerc vicios şi începi să te simţi neputincioasă. Încearcă să adopţi o atitudine pozitivă, deoarece evitarea stresului este unul dintre factorii cheie pentru a rămâne însărcinată.

În cazul în care depistezi probleme în legătură cu ciclul tău menstrual, trebuie să ştii că acestea pot reprezenta semne ale inferitităţii. Iar dacă ai o menstruaţie normală, primul semn că există posibilitatea infertilităţii este un an de încercări nereuşite de concepţie (care implică relaţii sexuale neprotejate, cel puţin de două ori pe săptămână), dacă ai sub 35 de ani. În cazul în care ai peste 35 de ani, îţi poţi pune semne de întrebare după 6 luni de încercări care nu au dat rezultate.

După această perioadă, poţi trece la investigarea amănunţită cu ajutorul unor serii de analize de sânge, apoi ginecologice, realizate de un medic specialist. Aceste investigaţii ginecologice implică un examen al secreției vaginale, un test Babeş-Papanicolau, un examen ADN sau Ag Chlamidia pentru col, teste pentru culturi ale secreției colului şi examene Ag Mycoplasma și Ureaplasma.

Aceste analize vor avea în vizor analizarea unor cauze posibile, precum un mucus cervical anormal (care are o frecventă de 5%), o difuncţie ovulatorie (cu o frecvenţă de 20%) sau o disfuncţie tubară (întâlnită în procent de 30%).

 

2.1. Disfuncţia ovulatorie

Disfuncţia ovulatorie implică probleme legate de procesul de ovulaţie, inclusiv menstre absente sau neregulate, înaintea cărora nu simţi acele modificări premenstruale normale precum balonarea, tensiunea la nivelul sânilor sau mici schimbări ale dispoziţiei generale. Cel mai des, în cazul femeilor care nu se află în jurul vârstei la care se instalează menopauza, această disfuncţie ovulatorie apare din cauza sindromului ovarelor polichiste.

Pentru a stabili când sau dacă procesul de ovulaţie are loc, se vor face investigaţii infertilitate precum termometrizarea vaginală şi monitorizarea ecografică a diametrului foliculului ovarian.

 

2.2. Disfuncţia tubară

Disfuncţia tubară poate apărea pe fondul unui istoric de boală inflamatorie pelvină, din cauza utilizării de dispozitive intrauterine sau din cauza apariţiei unei sarcini extrauterine.

Boala inflamatorie pelvină este o infecţie care se manifestă la nivelul cervixului, uterului, trompelor uterine, sau la nivelul ovarelor. Această infecţie poate duce atât la infertilitate, cât şi la apariţia unei sarcini extrauterine.

O altă cauză a infertilităţii poate fi dezvoltarea de către corpul tău a unui mecanism imunologic, care implică apariţia unor anticorpi anti-spermatozoizi. Acest anticorpi afectează motilitatea spermatozoizilor şi, implicit, îi împiedică să realizeze procesul de fertilizare.

 

 1. Investigaţii infertilitate pentru bărbaţi

În cazul partenerului tău, metode precum spermograma, spermocigrama şi spermocultura vor stabili dacă există probleme de infertilitate. 

Prin spermogramă va fi analizată sperma proaspăt ejaculată. În urma acestei analize se va stabili care este concentraţia spermatozoizilor, care este numarul total al acestora, dar şi motilitatea pe care o prezintă. De asemenea, se va stabili şi prezenta leucocitelor şi aspectul morfologic al spermatozoizilor.

Acest test este extrem de important şi, realizat din timp, se va descoperi dacă există sau nu anomalii severe în ceea ce priveşte sperma. În cazul în care se descoperă existenţa unei anomalii, se poate stabili imediat planul de tratament.

În cadrul spermocigramei vor fi analizate numarul, dar şi tipurile de celule din spermă care mai pot exista pe lângă spermatozoizi, iar spermocultura va stabili dacă există vreo infecţie care poate să afecteze pentru un timp calitatea spermei.

În cazul a 30% dintre cuplurile care prezintă probleme în cadrul concepţiei, principalul factor cauzal este reprezentat de producţia şi emisia de spermă nevaforabile. Tot în procent de 30% sunt şi cauzele infertilitatii feminine, alte 30% reprezintă cazurile în care ambii parteneri suferă de probleme ale infertilităţii, iar restul de 10% este reprezintat de cuplurile în cazul cărora nu se pot găsi cauze clare, motivele infertilităţii fiind inexplicabile.

 

 1. Soluţii de concepţie alternative
  4.1. Fertilizarea in vitro (FIV)

Fertilizarea in vitro reprezintă realizarea procesului de fertilizare în afara corpului tău. Ovulele mature sunt preluate din ovare, iar apoi sunt fertilizate în laborator cu spermatozoizii preluaţi de la partenerul tău. Acest proces se realizează într-un vas Petri, care este folosit pentru cultivarea microorganismelor. După ce rezultă embrionul, acesta va fi plasat în uter şi te vei bucura mai departe de o sarcină normală.

 

4.2. Inseminare intrauterină (IUI)

Diferenţa dintre fertilizarea in vitro şi inseminarea intrauterină este că fertilizarea nu se produce în laborator, ca în cazul procedurii FIV, ci fizic, la nivelul trompelor uterine. Pentru ca inserarea spermatozoizilor să coincidă cu momentul favorabil al ovulaţiei, inseminarea intrauterină înseamnă realizarea procesului de fecundare în mod controlat, crescând şansele de concepţie.

Pentru a putea apela la inseminarea intrauterină trebuie însă să te încadrezi în următoarele condiţii:
- În urma analizelor, medicul a stabilit că trompele tale uterine sunt permeabile;
- Investigaţiile realizate să indice faptul că sperma partenerului prezintă o anumită concentrație și o anumită motilitate;
- Pentru a realiza inseminarea intrauterină, vârsta este un factor important. Aşadar, medicul va stabili dacă eşti eligibilă.

4.3. Tratamentul PRP endometrial

Tratamentul PRP endometrial poate fi o soluţie pentru tine, atunci când nu reuşeşti să rămâi însărcinată pe calea naturală sau chiar nici prin proceduri de reproducere umană asistată, ori nu sarcinile nu depăşesc primul trimestru de evoluţie.

Prin acest tratament se pot rezolva probleme precum hipotrofia endometrială, care implică un endometru subţire care nu răspunde suficient la stimulare. Poate exista şi situaţia în care ai un endometru normal, structural și calitativ, dar care totuşi nu permite implantarea, prin umare, sarcina nu poate fi concepută.

Aşa cum am menţionat mai sus, pentru 10% dintre cuplurile cu probleme de infertilitate nu se pot stabili concret problemele care duc la imposibilitatea de concepţie. Tratamentul PRP endometrial poate să fie soluţia pentru a dezvolta o sarcină, în aceste cazuri.

Această tehnică poate fi folosită şi ca un tratament preventiv, deoarece creşte capacitatea de implantare a embrionului. De asemenea, tratamentul PRP endometrial poate reprezenta o soluţie şi în cazul în care ai suferit una sau mai multe pierderi de sarcină repetate, în primul trimestru.

Pentru a putea apela la acest tratament trebuie însă să te încadrezi în următoarele condiţii:
- Ai realizat un test Test Papanicolau care nu a indicat modificări şi a fost efectuat în ultimele 12 luni;
- Ai făcut un examen de secreție vaginală cu cultură precum Chlamidya, Mycoplasma, Ureaplasma, în ultimele 6 luni, şi nu au fost semnalate modificări;
- Ai făcut teste serologie, care pot indica hepatitele B, C, virurile HIV, SIDA şi sifilis, în ultimele 6 luni, şi nu au existat modificări.

                                             

Infertilitatea în cuplu poate porni de la o listă lungă de cauze. Este foarte important ca tu şi partenerul tău să ajungeţi la medic din timp pentru a stabili clar care sunt problemele, pentru ca ulterior să puteţi trece la tratamentele sau soluţiile alternative potrivite pentru concepţie. Vino la Columna Medical Center, unde medici specialişti te vor ajuta în procesul de investigaţii infertilitate, iar mai apoi vor fi alături de tine pe tot parcursul drumului până la a-ţi ţine bebeluşul în braţe. Pentru mai multe detalii sau pentru o programare contactează-ne la 021-9612 sau pe office@cmed.ro.

 

Fii întotdeauna informată! Citeşte şi:

5 lucruri importante despre sarcina extrauterină- https://cmed.ro/blog/5-lucruri-importante-despre-sarcina-extrauterina-40
Cauze ce determină infertilitatea - https://cmed.ro/blog/cauze-ce-determina-infertilitatea-39
Tratamente indicate pentru infertilitate - https://cmed.ro/blog/tratamente-indicate-pentru-infertilitate-37