Realitatea din spatele celor mai frecvente mituri despre infertilitate

Realitatea din spatele celor mai frecvente mituri despre infertilitate

Suplimente alimentare menite să crească șansele cuplurilor de a concepe, efectele stimulării ovariene, embriotransferul cu embrioni congelați versus cel cu embrioni proaspeți sunt câteva din temele intens dezbătute atunci când vorbim despre infertilitate. Care este însă realitatea din spatele celor mai frecvente mituri despre reproducerea umană asistată, aflăm de la dr. Corina Manolea, medic ginecolog specializat în tratamentul infertilităţii şi tehnici de reproducere umană asistată la Columna Medical Center.

Cât de adevărat este că, luând anumite suplimente alimentare, pot crește șansele de a rămâne însărcinată?

Dr. Corina Manolea: Există o puzderie de suplimente pe piață în sectorul fertilității și al sarcinii. Pentru cuplurile infertile, tentația de a rezolva problemele de fertilitate prin suplimente și terapii alternative este foarte mare și uneori întârzie accesarea tratamentelor medicale dovedite că funcționează.

Singurele recomandări de suplimente în perioada periconcepțională și sarcină ale Organizației Mondiale a Sănătății și ale societăților profesionale se referă la acidul folic și la fier. Suplimentarea cu acid folic din perioada concepției și până la naștere previne unele malformații fetale și ajută creșterea și dezvoltarea țesuturilor fetale pe tot parcursul sarcinii. Fierul previne anemia maternă la termen, asociată cu risc crescut de greutate fetală mică, infecții și naștere prematură. Nici unul dintre cele 2 nu crește însă fertilitatea la o femeie cu o dieta diversă. Atât în timpul sarcinii, cât și la femeile cu probleme de fertilitate, suplimentarea cu vitamina D, mai ales în sezonul rece, fără soare, este sprijinită de dovezi științifice.

În ceea ce privește suplimentele pentru fertilitate, reglare hormonală sau creșterea libido-ului, există pe piață nenumărate suplimente în diverse combinații, majoritatea ineficiente, unele chiar periculoase (cum sunt spre exemplu fitoestrogenii luați fără discernământ de foarte multe femei).

În cazul femeilor cu rezerva ovariană redusă, embrioni de proastă calitate , vârsta peste 35 de ani, studiile arată că suplimentarea cu resveratrol sau coenzima Q10 (ambele în doze mari) ar putea îmbunătăți răspunsul ovarian la stimulare și numărul de embrioni de calitate bună. În cazul infertilității masculine, există multe suplimente dietetice care promovează creșterea calității spermatozoizilor, majoritatea conținând vitamina C, E, aminoacizi și coenzima Q10. Adevărul este că aceste vitamine și antioxidanți pot ajuta, dar nu în cazul unui bărbat diagnosticat cu infertilitate masculină severă unde tratamentul recomandat pentru obținerea sarcinii este fertilizarea in vitro. Suplimentele alimentare, indiferent de calitatea lor, nu vor aduce fertilitatea acelui bărbat în limitele admise pentru obținerea unei sarcini pe cale naturală. Ele se administrează 2-3 luni înainte de procedura de fertilizare, ca pregatire pentru aceasta, dar atât.

În concluzie, unele suplimente nutritive ajută, dar înainte de a lua suplimente profertilitate și sarcină, mai ales pe lungi perioade, este bine să ne consultăm cu medicul specialist, pentru că unele substanțe conținute pot interfera negativ cu hormonii proprii ai organismului sau pot crește riscul de cancer mamar.

Ce fel de mituri circulă referitor la stimularea ovariană pentru fertilizare in vitro și care este, de fapt, adevărul?

Dr. Corina Manolea: Fertilizarea in vitro (FIV) presupune obținerea de embrioni în afara corpului, ceea ce necesită prezența ambelor celule reproductive apte de fertilizare: ovulul și spermatozoidul, în laboratorul de embriologie. Stimularea ovariană însumează diferite strategii cu ajutorul cărora, în luna în care este administrat tratamentul, ovarul este stimulat să producă semnificativ mai multe ovule decât într-un ciclu natural, când, în mod normal, un singur ovul se maturează și este eliberat la ovulație. Ovulele ajunse la maturitate la sfârșitul stimulării sunt prelevate de la nivelul ovarelor printr-o puncție ghidată ecografic transvaginal, efectuata sub sedare.

Stimularea ovariana controlată face astăzi parte din aproape toate tratamentele de fertilizare in vitro; este primul și unul dintre cei mai importanți pași ai tratamentului, deoarece furnizează ovocitele necesare obținerii embrionilor în laborator. Deși primul copil conceput vreodată prin fertilizare in vitro provine dintr-un singur ovul obținut într-un ciclu natural, nestimulat, acest lucru se întâmpla la sfârșitul anilor ´70. Încercările ulterioare s-au soldat cu eșecuri multiple, rata de obținere a sarcinii per ciclu natural de tratament fiind extrem de mică, așa încât cercetătorii și-au imaginat cum ar putea spori șansele de sarcină în urma unui singur ciclu de tratament, prin obținerea mai multor ovule deodată, prin intermediul stimulării ovariene.

Protocoalele de stimulare ovariană au fost rafinate în ultimele 4 decenii, odată cu producerea de medicamente de stimulare din ce în ce mai similare hormonilor proprii organismului, precum și cu descoperirea unor biomarkeri ( AMH, AFC) care ne ghidează în estimarea rezervei de ovocite a femeii respective și în anticiparea felului în care va răspunde la stimulare.

Multe paciente mă întreabă de ce nu este de ajuns un singur ovul pentru a obține un embrion și un copil. Uneori, mai ales la o pacientă foarte tânără (sub 30 ani), un singur ovocit are o șansă destul de bună de a fi de ajuns, adică de a se transforma într-un embrion sănătos – în jur de 40%. Însă în majoritatea cazurilor, chiar și la femeile mai tinere, ținta tratamentului de stimulare îl reprezintă prelevarea a 10-15 ovocite. Pot părea multe, dar în ziua a 5-a de viață a embrionilor, atunci când aceștia sunt transferați în uterul matern sau congelați, din tot acest număr ne așteptăm, în cazurile cu prognostic bun, la maxim 4-5 embrioni. Dintre aceștia, doar jumătate au capacitatea de a duce la nașterea unui copil sănătos când femeia are în jur de 35 de ani și doar 10% dintre ei dacă aceeași femeie a depășit 42 de ani. Acest proces reducțional de la ovocit la embrion și copil născut este firesc și caracterizează fertilitatea și reproducerea umană care au un randament net inferior altor specii.

Pe seama stimulării ovariene și în special a medicației hormonale utilizate în cursul tratamentului circula în continuare multe mituri:

”Stimularea ovariană, mai ales dacă este repetată timp de mai multe cicluri, îmi va reduce rezerva ovariană”.

La naștere, o fetiță are în ovare câteva sute de mii de ovocite dintre care, pe parcursul vieții ei reproductive de femeie adultă, vor ovula doar 400 (1 ovul pe lună timp de 3-4 decenii). O cantitate enormă de celule reproductive este irosită, deoarece în fiecare lună, pe lângă ovulul eliberat la ovulație, multe alte ovule se pierd; stimularea ovariană duce către maturare o mare parte dintre ovulele care altfel a fi parcurs moartea celulară într-un ciclu natural și în niciun caz nu reduce rezerva ovariană.

”Medicația hormonală mă îngrașă”

Sigur ca unele femei rețin pasager apa în cursul stimulării, fenomen care se întâmplă în mod normal și în sarcină, dar majoritatea tolerează excelent tratamentul, fără kilograme în plus dacă mențin un regim sănătos, fac sport și se hidratează.

”Medicația hormonală cauzează cancer”

Nu a fost stabilită cert vreo legătură între tratamentele de stimulare ovariană și cancerele ginecologice, însă este dovedită legatura clară între infertilitate în sine și riscul de cancer (de exemplu, la femeile cu lipsa cronică a ovulației, netratate, sau endometrioza, riscul este semnificativ mai mare de a dezvolta cancer ovarian sau uterin).

Argumentul cel mai solid împotriva acestui mit îl reprezintă faptul că deja mii de femei tinere diagnosticate cu diferite tipuri de cancer și-au prezervat fertilitatea înainte de chimioterapie sau radioterapie, stimulându-și ovarele să producă multiple ovule destinate a fi congelate și stocate pentru viitor. Întreaga comunitate științifică încurajează oncofertilitatea și anual apar studii care demonstrează siguranța administrării tratamentelor de stimulare ovariană la femeile diagnosticate cu cancer.

”Tratamentul este extrem de complicat”

Este adevărat că tratamentul presupune injecții zilnice, dar acestea se administrează numai subcutanat, prin dispozitive (pen-uri) ușor de folosit de către pacienți, iar durata este de regulă între 8-12 zile. Ca efecte neplăcute, unele paciente pot resimți o presiune la nivelul ovarelor, balonare, constipație, irascibilitate ori dureri de cap tranzitorii.

Tratamentul poate fi însă „complicat“ din punct de vedere psihologic; având în vedere că miza este obținerea unei sarcini care să evolueze până la termen, gestionarea asteptărilor sau a eșecului este foarte dificilă pentru cuplu.

”Nu poți preveni sindromul de hiperstimulare”

Fals, acest sindrom este pe cale de dispariție în medicina reproductivă modernă, existând numeroase strategii de a-l ocoli complet.

În concluzie, tratamentul de stimulare ovariană corect individualizat fiecărei femei în parte și administrat sub îndrumarea unui medic cu experiență în reproducerea asistată ar trebui să fie sigur, relativ ușor tolerat și cu efecte secundare foarte rare.

Este embriotransferul cu embrioni congelați mai eficient decât cu embrioni proaspeți?

Dr. Corina Manolea: În ultimii 20 de ani, au fost făcute progrese majore în ceea ce privește congelarea celulelor sau țesuturilor reproductive și a embrionilor. Tehnica utilizată cel mai frecvent în zilele noastre este vitrificarea, o metoda de congelare rapidă și cu rate foarte bune de supraviețuire postdecongelare, în jur de 90%.

Astfel, a devenit posibilă pe scară largă păstrarea prin vitrificare a embrionilor obținuți în urma stimulării ovariene. Există multe scenarii în care se dorește congelarea embrionilor: în cazul politicii „freeze all“, strategie menită să ocolească sindromul de hiperstimulare ovariană; la pacientele cu cancer care doresc prezervarea fertilității; întotdeauna atunci când, pe lângă embrionul (sau embrionii) transferați „fresh“ în uter, există și alți embrioni disponibili pe care embriologul îi cotează ca având potențial de a duce la o sarcină.

Scenariul ideal este cel în care, în urma unui singur ciclu de tratament de stimulare ovariană, se obține un număr optim de embrioni, suficient cât să se poată face un embriotransfer fresh și să existe și cațiva embrioni disponibili pentru a fi congelați. Acest număr optim de embrioni necesar pentru a genera o sarcină diferă mult de la un cuplu la altul și este dependent de vârsta femeii, prezența sau absența factorului masculin, a endometriozei etc.

În cazurile cu cel mai bun prognostic, transferul unui embrion fresh în uterul matern nu are o rată de reușită mai mare de 50-60%, așa încât este evident că existența unor embrioni congelați face ca, în caz de eșec, să nu mai fie nevoie de un nou ciclu de stimulare ovariană și prelevare de ovocite. Prin comparație cu copiii născuți în urma embriotransferurilor fresh, cei obținuți prin embriotransfer de embrioni vitrificați au greutate mai mare la naștere, cel mai probabil datorită faptului că sunt transferați în uter într-un ciclu nestimulat al femeii, cu efecte pozitive asupra placentei.

Despre congelarea embrionilor prin vitrificare se știe că este o tehnică sigură, care nu presupune mai multe efecte adverse neonatale sau malformații congenitale. Ca eficiență, deși ratele de sarcină încep să se apropie foarte mult, embriotransferul cu embrioni proaspeți rămâne superior celui cu embrioni congelați. Acest lucru se explică și prin faptul că deseori se transferă proaspeți embrionii de calitatea cea mai bună, iar în cursul procesului de congelare există riscul, deși foarte redus, ca embrionul să nu supraviețuiască; de asemenea, nu toate clinicile au laboratoare cu programe de vitrificare excelente.