Suplimentele pentru fertilitate sunt bune sau nu?

Suplimentele pentru fertilitate sunt bune sau nu?

Suplimentele pentru fertilitate sunt eficiente? Chiar ajută ele cuplurile infertile? Statisticile arată că, în momentul actual, aproximativ unul din patru cupluri întâmpină dificultăți în încercarea de a avea un copil. Pentru aceste cupluri, a explora toate opțiunile posibile este un demers de la sine înțeles, deși nu toate duc la rezultatul dorit. 

În încercările lor disperate de a deveni părinți, oamenii fac unele greșeli. Variantele aflate la îndemână pot întârzia decizia partenerilor de a se adresa specialistului în infertilitate. Or, el este singurul în măsură să pună diagnosticul corect și să ofere tratamentul potrivit, în funcție de particularitățile fiecărui cuplu. Suplimentele pentru fertilitate sunt un ”remediu” tot mai larg răspândit. Și pot fi achiziționate fără prescripție medicală. Dr. Corina Manolea, medic ginecolog specializat în tratamentul infertilităţii şi tehnici de reproducere umană asistată la Columna Medical Center, ne explică de ce trebuie să privim cu rezerve acest tip de ”tratament” și care sunt suplimentele care ne pot fi cu adevărat de folos.

Ce se recomandă în sarcină

„Există o puzderie de suplimente pe piață în sectorul fertilității și al sarcinii. Pentru cuplurile infertile, tentația de a rezolva problemele cu suplimente pentru fertilitate și terapii alternative este foarte mare. Și, uneori, întârzie accesarea tratamentelor medicale dovedite că funcționează. Singurele recomandări de suplimente în perioada periconcepțională și sarcină ale Organizației Mondiale a Sănătății și ale societăților profesionale se referă la acidul folic și la fier.”, explică dr. Corina Manolea.

În ciuda efectului lor benefic asupra corpului femeii și dezvoltării fătului, aceste suplimente nu stimulează capacitatea de a concepe. ”Suplimentarea cu acid folic din perioada concepției și până la naștere previne unele malformații fetale. Și ajută creșterea și dezvoltarea țesuturilor fetale pe tot parcursul sarcinii. Fierul previne anemia maternă la termen. Care e asociată cu risc crescut de greutate fetală mică, infecții și naștere prematură. Nici unul dintre cele două nu crește însă fertilitatea la o femeie cu o dieta diversă. Atât în timpul sarcinii, cât și la femeile cu probleme de fertilitate, suplimentarea cu vitamina D, mai ales în sezonul rece, fără soare,  este sprijinită de dovezi științifice.”, spune medicul.

Suplimentele pentru fertilitate necesită consultarea specialistului

Cât de mult ne pot ajuta, însă, suplimentele pentru fertilitate din magazine? ”În ceea ce privește suplimentele pentru fertilitate, reglare hormonală sau creșterea libido-ului, există pe piață nenumărate combinații. Majoritatea ineficiente, unele chiar periculoase, cum sunt fitoestrogenii luați fără discernământ de foarte multe femei.”, arată dr. Corina Manolea.

Pentru femeile cu rezerva ovariană redusă, embrioni de proastă calitate , vârsta peste 35 de ani, studiile arată că suplimentarea cu resveratrol sau coenzima Q10 (ambele în doze mari) ar putea îmbunătăți răspunsul ovarian la stimulare și numărul de embrioni de calitate bună.

În cazul infertilității masculine, există multe suplimente dietetice care promovează creșterea calității spermatozoizilor, majoritatea conținând vitamina C, E, aminoacizi și coenzima Q10. ~

”Aceste vitamine și antioxidanți pot ajuta, dar nu în cazul unui bărbat diagnosticat cu infertilitate masculină severă, unde tratamentul recomandat pentru obținerea sarcinii este fertilizarea in vitro. Suplimentele alimentare, indiferent de calitatea lor, nu vor aduce fertilitatea acelui bărbat în limitele admise pentru obținerea unei sarcini pe cale naturală. Ele se administrează 2-3 luni înainte de procedura de fertilizare, ca pregătire pentru aceasta, dar atât”, explică medicul.

Chiar dacă unele suplimente pot fi de ajutor cuplului care se confruntă cu probleme de fertilitate, se recomandă ca administrarea acestora să se facă numai după consultarea unui medic. ”Înainte de a lua suplimente profertilitate și sarcină,  mai ales pe lungi perioade, este bine să ne consultăm cu medicul specialist, pentru că unele substanțe conținute pot interfera negativ cu hormonii proprii ai organismului sau pot crește riscul de cancer mamar”, spune dr. Corina Manolea.

Acest articol a fost publicat pe www.libertateapentrufemei.ro