Testarea hormonului AMH

Testarea hormonului AMH

Testarea hormonului AMH este o analiză de sânge care se poate recolta pe toată perioada ciclului menstrual, fără să necesite o anumită pregătire. Dacă valorile sunt mari, de regulă peste 5 ng/mL, cel mai probabil pacienta suferă de sindromul ovarelor micropolichistice asociat de cele mai multe ori cu anovulație. Valoarea mai mică de 1 ng/mL denotă o rezervă ovariană redusă, care de multe ori necesită investigații suplimentare și grăbirea procesului de obținere a sarcinii.

Articol realizat prin participarea doamnei doctor Lucia Luchian, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu competență în reproducere umană asistată. Doctor în medicină, Columna Medical Center:

1. Ce presupune testarea și ce pregătire implică?

Rezerva ovariană reprezintă numărul de foliculi cu care femeia se naște și pe care îi consumă până în momentul instalării menopauzei. Rezerva ovariană poate fi apreciată atât ecografic prin numărătoarea foliculilor antrali sau prin analiza Amh (hormonul anti-Mullerian). Aceasta este o analiză de sânge care se poate recolta pe toată perioada ciclului menstrual, fără să necesite o anumită pregătire. Este adevărat însă că valoarea acestuia poate să fie influențată de tratamentul cu contraceptive, cu progestative, tratament de substituție hormonală, tratament de inhibiție hipofizară – folosit la pacientele cu endometrioză. Valoarea scade odată cu vârsta dar și după intervenții chirurgicale la nivelul ovarelor. Nu scade după stimulările ovariene. Rezultatul poate varia între laboratoare, însă valoarea se corelează întotdeauna și cu evaluarea ecografică.

2. Ce rol joacă testarea în stabilirea gradului de fertilitate?

Infertilitatea feminină poate să aibă la bază mai multe patologii, patologia ovariană fiind una dintre ele. Amh-ul nu determină gradul de fertilitate, dar ne dă informații despre posibila patologie ovariană. Dacă valorile sunt mari, de regulă peste 5 ng/mL cel mai probabil pacienta suferă de sindromul ovarelor micropolichistice asociat de cele mai multe ori cu anovulație. Valoarea mai mică de 1 ng/mL denotă o rezervă ovariană redusă care de multe ori necesită investigații suplimentare și grăbirea procesului de obținere a sarcinii. O valoare normală a AMH-ului și vârsta sub 35 ani asigură șansele maxime de reușită ale procedurii de fertilizare în vitro. Bineînțeles ca un Amh mic la vârsta sub 35 ani asigură șanse mai mari de reușită față de un Amh mic la vârsta peste 35 ani, sau Amh crescut la peste 40 ani. Ceea ce vreau să subliniez este faptul că în procesul de concepție vârsta mamei este cel mai important factor de reușită.

3. Cum se interpretează rezultatele?

Rezultatele se interpretează în context clinic, și cum am menționat mai sus poate pune diagnosticul de sindrom al ovarelor micropolichistice sau rezervă ovariană redusă. O rezervă ovariană adecvată este caracterizată printr-o valoare a Amh de 1-3 ng/mL. Rezultatul analizei ne este foarte util la o primă consultație de infertilitate pentru a stabili un diagnostic și a expune șansele reale de obținere a sarcinii pe cale naturală sau prin fertilizare în vitro.

4. Ce alte investigații mai sunt necesare?

Pentru o evaluare completă a fertilității feminine mai sunt necesare efectuarea:
– Testare pentru infecții genitale Chlamydia, Mycoplasma, Ureaplasma
– Testare Papanicolau și HPV
– Testarea trompelor uterine
– Testarea funcției glandei tiroide
Bineînțeles că evaluarea fertilității feminine se asociază cu cea masculină prin efectuarea
spermogramei.

5. Ce sfaturi aveți pentru paciente?

Să-și efectueze testul Amh dacă au în familie cazuri de menopauză precoce pe linia maternă, dacă au suferit intervenții chirurgicale la nivel ovarian, dacă au endometrioză, dacă au avut tratamente cu chimioterapice. Le recomand să nu amâne conceperea, deoarece procedura de fertilizare in vitro cu ovocite proprii le ajută atâta timp cât mai există rezervă ovariană. Dacă aceasta este epuizată și pacienta este în premenopauză soluția o reprezintă doar ovocitele donate.

 

*Articol publicat pe site-ul 360medical.ro.