Testul AMH, pe lista analizelor recomandate femeilor tinere

Testul AMH, pe lista analizelor recomandate femeilor tinere

Conform definiţiei infertilităţii, absenţa sarcinii după un an de viaţă sexuală regulată conduce la diagnosticul de infertilitate. Din păcate, astăzi tot mai multe cupluri amână decizia de a  deveni părinți, astfel încât vârsta la care își doresc un copil nu mai este vârsta optimă la care, din punct de vedere biologic, pot concepe fără nicio dificultate. Specialiștii atrag atenția asupra tendinței de creștere a infertilității în rândul cuplurilor din România, în ultimii ani, astfel încât, în momentul actual, aproximativ un cuplu din patru este afectat de infertilitate.

Scăderea vârstei la care apare diagnosticul de infertilitate

Specialiștii apreciază că frecvența frecvența patologiilor feminine și masculine în cazul cuplurilor infertile este, în prezent, de 1 la 1 (femeie / bărbat).

Cu toate acestea, un semnal important de alarmă este, în opinia medicilor, scăderea vârstei la care apare diagnosticul de infertilitate, în cazul femeilor. ”Din nefericire, există tot mai multe cazuri de menopauză precoce, de epuizarea rezervei ovariene la vârste nepermis de tinere, până în 30 de ani”, afirmă dr. Diana Cocei, medic primar obstetrică ginecologie și embriolog senior la Columna Medical Center.

Deși în mod normal rezerva ovariană se diminuează odată cu vârsta, în anumite cazuri aceasta este scăzută încă de la naștere. Mai mult, modul de viață și factorii exogeni determină o pierdere mai accelerată a unei rezerve ovariene normale. La reducerea rezervei ovariene contribuie și anumite afecţiuni ginecologice netratate (endometrioza mai ales cu localizare ovariană, intervențiile chirurgicale pentru înlăturarea chisturilor ovariene), cât şi stilul de viaţă defectuos. Fumatul și alimentaţia nesănătoasă sunt factori care au și ei un anumit impact asupra stocului de ovocite, ducând la o epuizare mai rapidă a acestora.

”Din păcate, în România există o problemă în ceea ce privește informarea femeilor tinere despre riscul pierderii fertilității la vârste mai tinere decât normal. Femeile tinere trebuie să fie conștiente că nu pot deveni mame oricând, că există o vârstă limită pentru fiecare, pe care nu o pot anticipa. De aceea, este bine ca ele să se adreseze unui specialist pentru o serie de investigații simple prin care pot afla cât timp mai au la dispoziție. Astfel, femeile foarte ocupate, care nu au timp să se gândească la o sarcină decât după 35 de ani, vor afla cu certitudine dacă acest lucru va fi posibil”, spune dr. Diana Cocei.

Testarea potențialului fertil, o analiză necesară

Dacă acum zece ani vârsta medie pentru conceperea primului copil era de 23 spre 26 de ani, în prezent aceasta a crescut la 29 – 30 de ani. O vârstă la care unele femei se pot lovi de un diagnostic de infertilitate, fie din cauze genetice, fie ca urmare a unor afecțiuni sau stil de viață.

Pentru a evita riscul de a planifica o sarcină care, din punct de vedere biologic, nu mai poate fi obținută la momentul dorit, specialiștii recomandă tinerelor să își testeze din timp potențialul fertil.

”Orice femeie tânăra, între 25-27 de ani, ar trebui să fie sfătuită să îşi testeze rezerva ovariană, să ştie în timp util cât de mult poate amâna momentul concepţiei. În afară de un regim de viaţă cât mai sănătos, toate femeile ar trebui informate asupra faptului că vine un moment când concepţia nu mai este posibilă, indiferent de progresele medicinei moderne (concepţia cu ovocite proprii, nu cea prin intermediul tehnicilor de reproducere asistată). Un simplu test de sânge le poate schimba viața, dacă îl fac la timp”, atrage atenția specialistul.

Testarea hormonului anti-mullerian (AMH) este o simplă analiză de sânge care indică șansele de a rămâne însărcinată, fiind un marker semnificativ al rezervei ovariene. Recoltatea probei de sânge nu necesită o pregătire specială din partea pacientei. AMH nu prezintă variații, astfel că proba poate fi recoltată în orice zi a ciclului menstrual.

Valorile testului se interpretează de către medic, în contextul istoricului medical al pacientei. Câteva valori orientative ar fi următoarele:

Peste 4,0 ng/ml – indică fertilitate mare, dar și existența ovarelor polichistice
Între 1,5 – 4,0 ng/ml – reflectă un nivel normal de foliculi
Între 1,0 – 1,5 ng/ml – indică un nivel aflat în scădere al rezervei ovariene
Între 0,5 – 1,0 ng/ml – anunță iminența menopauzei
Sub 0,5 ng/ml – indică instalarea menopauzei.

Acest articol a fost publicat pe www.clicksanatate.ro