Tot ce trebuie să știi despre menopauză

Tot ce trebuie să știi despre menopauză

Fiecare etapă a vieții vine cu provocările și frumusețile ei, iar odată cu vârsta, organismul va trece prin diferite schimbări. Orice femeie se gândește la perioada în care va ajunge la menopauză și ce va implica acest lucru. Colega noastră, Dr. Corina Neamțu, medic primar endocrinolog ne prezintă cele mai importante informații despre menopauză.

Cum putem defini menopauza?

Menopauza reprezintă perioada în care ciclurile menstruale se opresc ca expresie a depilației foliculare ovariene și încetarea secreției ovariene de estrogen. Pentru a recunoaște apariția menopauzei, ghidurile medicale definesc o perioada de 12 luni de la ultima menstruație, fără existența altei patologii.

Vârsta medie a menopauzei este de 51 ani, însă variază de la caz la caz între 35 și 55 ani. Se definește menopauza tardivă încetarea funcției ovariene după 55 ani (circa 5% dintre femei) în timp ce alte 5% sunt afectate de menopauza prematură între 40-45 de ani. Mai rar menopauza apare înainte de 40 de ani, caz în care vorbim despre insuficiența ovariană prematură.

Menopauza este un proces biologic natural. Însă simptomele fizice și emoționale pot afecta somnul, diminua energia și influența sănătatea emoțională. Tratamentele disponibile sunt variate, de la modificarea stilului de viață până la o terapie hormonală.

Simptome

Înaintea menopauzei, ciclurile menstruale ale unei femei sunt neregulate. Cele mai frecvente simptome care apar în preajma menopauzei sunt bufeurile, care durează între 30 de secunde și zece minute asociate cu tremurături, transpirații și o erupție cutanată pătată în roșu. De asemenea, apare uscăciunea vaginală, tulburări ale somnului, iritabilitate, creștere în greutate și metabolism încetinit, căderea părului și uscăciunea pielii. În timp menopauza este asociată cu creșterea riscului pentru boli cardiovasculare, osteoporoză sau deteriorarea funcțiilor nervoase superioare: anxietate, depresie, tulburări ale memoriei sau tulburări de concentrare. Acestea apar în primul rând din cauza vârstei, dar frecvent pacientele le asociază cu debutul menopauzei.

Etiologie – cauzele menopauzei

Menopauza este în cea mai mare parte a cazurilor o schimbare naturală. Însă poate apărea și ca urmare a unei intervenții chirurgicale de eliminare a ambelor ovare sau a unor tipuri de chimioterapie. La nivel chimic, cauza menopauzei este scăderea producției de hormoni precum estrogenii și progesteronul.

Recomandări generale

Până la instalarea completa a menopauzei, trebuie urmată contracepția prin protecție locală sau dispozitiv intrauterin dacă există anterior, pentru a evita o sarcină nedorită.

Osteoporoza apare cu timpul, însă în primii ani de la menopauză se pierde rapid masa osoasă și în timp apare și pierderea celei musculare (sarcopenia).

Tratament

În general menopauza nu reprezintă o boală, ci o condiție fiziologică în care trăiesc femeile circa 30% din viață. Tratamentul menopauzei se referă strict la ameliorarea tulburărilor induse de aceasta. În cazul bufeurilor, se recomandă evitarea fumatului, cofeinei sau alcoolului, menținerea unei greutăți optime și exerciții fizice. Există de asemenea tratament medicamentos, terapia cu hormoni în timpul menopauzei, clonidina, gabapentina sau inhibitorii selectivi ai recăpătării serotoninei. Este evident că substituția deficitului hormonal reprezintă tratamentul etiologic al tulburărilor induse de menopauză. Tratamentul estro-progestativ este opțiunea terapeutică pe termen scurt pentru pacientele simptomatice cu excepția celor cu istoric de cancer de sân, boală coronariană, tromboză venoasă sau AVC, patologie hepatică și a celor cu risc înalt pentru aceste complicații. Managementul acestor simptome pe termen scurt înseamnă instituirea terapiei pentru 2-3, maxim 5 ani. Inițierea tratamentului și monitorizarea lui este o abordare interdisciplinară care include mai multe specialități medicale: endocrinologie, ginecologie, radiologie etc.

Dr. Corina Neamțu

Medic primar endocrinolog

Doctor în științe medicale

Competențe în ecografie generală, echografie endocrină, patologie osoasă endocrino-metabolică.