Ultimele recomandări privind vaccinarea împotriva COVID și sarcină

Ultimele recomandări privind vaccinarea împotriva COVID și sarcină

Dr. Lucia Luchian

Medic specialist Obstetrică, Ginecologie; competență în medicina reproductivă

 

Vrei să rămâi însărcinată în viitorul apropiat sau urmează să efectuezi o procedură de reproducere umană asistată? Sau ești deja însărcinată? Probabil că te întrebi dacă este sau nu sigur să efectuezi vaccinul anti Sars Cov 2.

Deciziile este bine să fie luate împreună cu medicul care coordonează procedură de reproducere umană asistată sau cu medicul care îți urmărește sarcina. Vă oferim câteva explicații generale, de ultimă oră, pentru că o femeie educată ia decizii mai bune privind o sarcină prezentă sau viitoare.

 

Cum funcționează vaccinul

Vaccinul nu conține virus viu atenuat și nici virus inactiv. Ambele tipuri de vaccin aprobate în prezent au la bază tehnica ARN mesager și necesită 2 administrări, la distanță de 21, respectiv 28 de zile.  Vaccinul introduce în organism doar o secvenţă de cod genetic al virusului, care practic oferă organismului instrucțiuni despre cum poate învinge virusul dacă și când acesta apare. 

Nu se știe însă sigur dacă persoanele vaccinate mai pot transmite boala în cazul în care sunt infectate.  Chiar dacă organismul lor luptă imediat și eficient cu virusul înainte ca acesta să mai apuce să se răspândească în organism. 

Se știe că imunitatea apare la aproximativ două săptămâni după administrarea celei de a doua doze de vaccin și este de aproximativ 95%. Tocmai de aceea persoanele vaccinate trebuie să păstreze în continuare normele în vederea stopării pandemiei, adică purtarea măștii de protecție, igiena mâinilor, distanțarea fizică. 

 

Recomandări privind femeile însărcinate sau procedurile de reproducere umană asistată

Societatea Americană de Reproducere Umană Asistată (ASRM) recomandă vaccinarea persoanelor care doresc să facă proceduri pentru tratamentul infertilității și a gravidelor în conformitate cu toate criteriile de eligibilitate normale.

În ceea ce privește gravidele, ultimele studii au arătat posibilitatea de a prezenta forme severe de infecție Covid 19, cu atât mai mult dacă au asociat și obezitate, hipertensiune arterială, diabet zaharat. În aceste situații trebuie încurajată vaccinarea.

Deoarece vaccinul nu conține virus viu, se presupune că nu modifică fertilitatea, că nu produce creșterea riscului de avort spontan în trimestrul I și II de sarcină, deces intrauterin al fătului sau anomalii congenitale.

Unul dintre reacțiile adverse ale vaccinului este febra, care poate să apară în aproximativ 16% dintre cazuri și se recomandă tratamentul antipiretic cu paracetamol.

Dacă femeia concepe între cele 2 doze de vaccin, a 2-a doza nu va trebui amânată.

Societatea Europeană de Reproducere Asistată ( ESHRE) nu poate să ofere recomandări clare despre necesitatea vaccinării înainte de tratamentul infertilității, deoarece la momentul actual nu sunt suficiente informații despre femeile gravide și alăptare, totuși recomandă vaccinul pentru persoanele cu factori de risc pentru a dezvolta forme severe de boală și pentru persoanele cu risc crescut de a contracta infecția.

Pentru cuplurile vaccinate recomandă începerea procedurilor de reproducere umană la 2 luni după administrare, permițând astfel apariția anticorpilor și tratamentul eventualelor reacții adverse.

Recomandările internaționale în ceea ce privește vaccinarea la gravide sunt adoptate și de către Societatea Română de Obstetrică și Ginecologie.

Deoarece în prezent sunt numeroase studii în desfășurare despre efectele vaccinului la gravide, decizia de a se vaccina rămâne a pacienților, rolul medicului este să explice avantajele și dezavantajele imunizării cât și rezultatele ultimelor studii.