In luna aprilie, Columna Medical Center va functiona cu program restrans exclusiv pentru serviciile medicale considerate urgenta.
Va asiguram ca vom reveni catre dumneavoastra in maxim 24 de ore din momentul primirii oricarui tip de solicitare telefonica sau via e-mail!

021-9612 / 021.308.80.80 / 0754.999.990

Ghidul pacientului

Doctor woman offering medical advices to a young couple in office

Introducere

Tehnica dezvoltată de către Robert G. Edwards începând cu anii 1950 şi-a dovedit eficiența pentru prima dată în 1978, când s-a născut primul copil conceput prin fertilizare in vitro. În 1986 se născuseră în jur de 2000 de copii prin această tehnică, iar în 2010 se născuseră deja în jur de 4.000.000 de copii. Peste 15% dintre cuplurile din lume se confruntă cu probleme de infertilitate. Alături de alte tehnici de reproducere umană asistată şi de alte metode medicale de combatere a infertilităţii, fertilizarea in vitro contribuie la rezolvarea problemelor acestor cupluri.

Ce este fertilizarea în vitro?

Orice sarcină începe cu unirea celulei sexuale feminine (ovocitul) cu celula sexuală masculină (spermatozoidul), proces denumit fertilizare. Din unirea acestora rezultă o celulă unică ce conţine material genetic de la ambii părinţi şi care prin diviziuni succesive devine un embrion şi în cele din urmă un copil. Procesul de fertilizare se desfăşoară de obicei în trompele uterine, unde ovocitul ajunge din ovare în urma ovulaţiei, iar spermatozoidul în urma contactului sexual. În cazul fertilizării in vitro, acest proces se produce în afara corpului femeii, în laboratorul de fertilizare, ulterior embrionul rezultat fiind transferat în uterul mamei. Fertilizarea in vitro schimbă aşadar doar locul în care se produce fertilizarea şi primele stadii de dezvoltare ale embrionului, în rest sarcina derulându-se normal. În majoritatea cazurilor, pentru obţinerea ovocitelor este posibil să fie necesară utilizarea unor medicamente care să stimuleze producerea şi maturarea lor înainte de recoltare.

De ce FIV?

Nu toate cuplurile cu infertilitate pot beneficia de fertilizarea in vitro. Principalele afecţiuni în care este indicată şi funcţionează fertilizarea in vitro sunt:

 • Boli ale trompelor uterine (cu obstrucţie sau leziuni sechelare tubare)
 • Subfertilitatea masculină (de exemplu reducerea numărului sau a motilităţii spermatozoizilor)
 • Endometrioza
 • Tulburări ovulatorii (de exemplu în cazul ovarelor polichistice)
 • Valori crescute ale fragmentaţiei ADN-ului spermatozoizilor
 • Infertilitatea de cauză neprecizata/necunoscută

O variantă a FIV este tehnica prin care se introduce un singur spermatozoid într-un ovul prin injectare intracitoplasmatică (ICSI – IntraCytoplasmic Sperm Injection). Această metodă permite fertilizarea atunci când subfertilitatea masculină este severă.

Cum decurg lucrurile în Centrul Medical Columna?

1. Prima discuţie: Primul pas în obţinerea unei sarcini prin FIV este discuţia detaliată dintre medic şi cuplu – consultul de infertilitate. Medicul va examina cu această ocazie şi documentele dumneavoastră medicale – analize, consulturi anterioare – deci vă rugăm să aduceţi toate aceste documente cu dumneavoastră. În urma acestei discuţii, medicul stabileşte dacă mai sunt necesare sau nu alte investigaţii. După ce toate investigaţiile solicitate de medic au fost efectuate şi colectate în dosar, se stabileşte dacă este sau nu oportună fertilizarea in vitro în cazul dumneavoastră. Baremul minim de investigaţii necesar la dosarul FIV în CM Columna poate fi vizualizat la anexa 1

2. Întocmirea dosarului FIV: pentru întocmirea dosarului (fizic) FIV este necesară o întâlnire şi cu persoana desemnată în acest sens, ocazie cu care analizele vor fi din nou verificate, vi se vor explica din nou anumiţi paşi care trebuiesc urmaţi pentru a asigura bunul mers al întregului proces

3. Pregătirea pentru FIV: Sunaţi la numerele de telefon 021/3088080/ 0754999990 sau luaţi legătura cu medicul dumneavoastră şi faceţi o programare la o consultaţie în timpul ciclului menstrual anterior tratamentului programat. Această consultaţie trebuie să aibă loc nu mai târziu de 14 zile de la debutul fluxului menstrual. În cadrul acestui ciclu menstrual protejaţi-vă prin metode tip barieră (prezervativ, diafragmă, capişon etc.) pentru a nu rămâne însărcinată

4. Consultaţia preliminară: În cadrul acestei consultaţii se vor verifica din nou investigaţiile adunate în dosarul dumneavoastră şi eventual se vor completa investigaţiile lipsă, iar medicul vă va explica etapele procesului de FIV. Cu această ocazie, se stabileşte tipul de protocol de stimulare ovariană potrivit situaţiei cuplului dumneavoastră şi data începerii efective a tratamentului. În urma discuţiei cu medicul dumneavoastră, veţi semna formularele de consimţământ informat şi cel referitor la obligaţiile financiare

5. Stimularea ovariană: La data stabilită de medic, veți începe un tratament injectabil în una din următoarele variante, după cum vă este recomandat (recomandarea se face de către medic în funcţie de patologia ce stă la baza infertilităţii de cuplu):

a) Protocolul lung

 • Doză unică, injectabilă dintr-un preparat analog GnRH de obicei în ziua a 21-a a ciclului anterior procedurii FIV. Analize sanguine sau/și ecografia după 7-14 zile arată dacă se poate trece la etapa 2.
 • Administrarea zilnică, injectabil, a unui preparat de stimulare ovariană, circa 9-15 zile, în funcție de răspunsul la tratament.
 • Urmărirea ecografică a răspunsului la tratament în această perioadă: pot fi necesare 2-3 examinări ecografice, prima având loc, de obicei, după 7-9 zile de tratament.
 • Declanșarea ovulației în ziua stabilită de medic, cu un preparat hCG, injectat cu 35-36 de ore înainte de puncţia ovariană.

b) Protocolul scurt

 • Administrarea zilnică, injectabil, a unui preparat analog GnRH, începând cu prima sau a doua zi a menstruației de după consultație. Poate fi necesară o ecografie inițială, la debutul ciclului.
 • Adăugarea unui preparat de stimulare ovariană, administrat zilnic, injectabil, în funcție de răspunsul la tratament.
 • Urmărirea ecografică a răspunsului la tratament în această perioadă: pot fi necesare 2-3 examinări ecografice, prima având loc, de obicei, după 7-9 zile de tratament.
 • Declanșarea ovulației în ziua stabilită de medic, cu un preparat hCG, injectat cu 35-36 de ore înainte de puncţia ovariană.

c) Protocolul scurt cu antagoniști Gn RH

 • Stimularea ovariană începe în primele zile ale menstrei
 • După 5-7 zile se adaugă un preparat care inhibă ovulaţia prematură
 • Principala complicaţie a stimulării ovariene este sindromul de hiperstimulare ovariana. Acesta reprezintă o reacţie exagerată la administrarea de medicaţie utilizată în doze corecte pentru inducerea ovulaţiei sau stimularea ovariană. Principalele manifestări clinice ale acestui sindrom cuprind:
  • Dureri abdominale
  • Creşterea în volum a abdomenului
  • Greţuri, vărsături
  • Diaree
  • Dificultate în respiraţie
  • Astenie, letargie
  • Scăderea frecvenței urinarilor

Dacă prezentaţi oricare dintre aceste simptome în cursul unui proces de stimulare ovariană, vă rugăm contactaţi medicul curant sau Centrul Medical Columna la telefonul 021/3088080 sau Serviciul de Ambulanță. Precizaţi oricărui medic care se ocupă de cazul dumneavoastră tratamentul pe care îl urmaţi.

6. Recoltarea ovocitelor şi a spermei: După aproximativ 35-36 de ore de la administrarea hCG se recoltează ovocitele și sperma. Recoltarea ovocitelor se face prin puncție transvaginală ghidată ecografic, cu sau fără anestezie. Această intervenție necesită spitalizare de scurtă durată şi necesită programare prealabilă. Recoltarea spermei se poate face în clinică (de preferat) sau la domiciliu, după o abstinență de la contact sexual de 2-5 zile (nu mai mult, nu mai puţin), în recipient special, în aceeași zi cu recoltarea ovocitelor. Modalitatea și locul de recoltare trebuie discutate înainte de această zi cu medicul dumneavoastră. Este interzisă activitatea sexuală cu 3 zile înainte de puncția de aspirare de ovocite. Puncția de recoltare a ovocitelor se face sub control ecografic, în sala de puncție de lângă laboratorul de fertilizare in vitro, cu anestezie generală sau analgezic, motiv pentru care pacienta nu trebuie să mănânce cu 8 ore înainte de ora programată. După puncția de aspirație ovocitară, pacienta rămâne în clinică sub observație câteva ore în funcţie de evoluţie. După puncţie poate apărea o senzaţie de disconfort pelvin şi uneori chiar mici sângerări vaginale. Dacă apar alte manifestări pe care le consideraţi alarmante, contactaţi medicul dumneavoastră sau Centrul Medical Columna la telefonul 021/3088080 sau 0754999990 sau Serviciul de Ambulanță.

După recoltarea ovocitelor şi spermei – cum decurg lucrurile în laboratorul de embriologie:

ZIUA 0 – ziua puncţiei pentru recoltarea ovocitelor: în cadrul laboratorului de embriologie se produce fertilizarea fie prin tehnica FIV clasică, fie prin tehnica ICSI. În cazul procedurii FIV, ovocitele şi spermatozoizii sunt puşi în contact într-un mediu de cultură special. În cazul procedurii de ICSI se injectează în fiecare ovul câte un singur spermatozoid, cu ajutorul unui ac sub controlul unui microscop special.

Ziua 1: Unele ovule se fertilizează, însă altele nu. Embriologul verifică evoluţia acestora, iar dumneavoastră sunteţi anunţaţi.

Ziua 2: Ovulele fertilizate sunt deja divizate în 2-6 celule, iar în funcţie de numărul şi aspectul acestora, se decide dacă embrionii vor fi inseraţi în uter în ziua 3 sau se aşteaptă până în ziua 5. Veţi fi contactaţi telefonic şi vi se va comunica momentul în care se va efectua această manevră.

Ziua 3: Ovulele fertilizate şi care au evoluţie bună pot fi deja divizate în 6-10 celule. În această zi se poate efectua inserarea embrionilor în uter (transfer de embrioni), însă în unele cazuri se aşteaptă până în ziua a 5-a.

Ziua 4: Embrionul e în stadiul de morula.z

Ziua 5: În cazul în care nu s-a produs embriotransferul în ziua 3, astăzi este momentul! Embrionii au ajuns deja în stadiul de blastocist.

7. Embriotransferul: Transferul embrionilor în uter este o procedură relativ simplă şi nedureroasă ce are loc de obicei la aproximativ 72 sau 120 de ore de la momentul recoltării ovocitelor în cazul obţinerii unor embrioni corespunzători în urma procesului de fertilizare în laborator. Atunci când este vorba de transferul unor embrioni congelaţi, momentul optim este stabilit împreună cu medicul dumneavoastră. Tehnica constă în introducerea unui cateter fin ce conţine embrionii şi mediu de cultură prin colul uterin şi evacuarea completă a conţinutului acestuia în uter. Decizia referitoare la numărul embrionilor transferați aparține cuplului. Un număr mare de embrioni crește şansa de implantare, dar și riscul unei sarcini multiple (gemeni, tripleți etc.). De obicei, se transferă 2 embrioni, iar surplusul, la cerere, poate fi crioconservat pentru mai mulţi ani. Un transfer ulterior de embrioni conservați nu mai necesită toate etapele anterioare, ci numai o pregătire simplă a uterului pentru implantare.

Prezența partenerului, deși recomandabilă, nu este obligatorie la embriotransfer.

8. Urmărirea după embriotransfer: La 2 săptămâni după embriotransfer, investigaţiile de laborator pot confirma sau infirma reuşita procedurii.

9. Monitorizarea sarcinii: Se va face de către medicul dumneavoastră ginecolog la fel ca şi în cazul unei sarcini obţinute normal.

DE ŞTIUT DESPRE FIV:

 • Rata de succes în FIV este în general de 35-40% pentru femei sub 35 de ani, 25% pentru femei cu vârste intre 35-37 de ani, 15-20% intre 38-40 de ani şi 6-10% peste 40 de ani. De menţionat că în cazul unui cuplu fără probleme de fertilitate cu activitate sexuală regulată neprotejată, şansele de obţinere a unei sarcini sunt în medie 15-17% în prima lună, 70% în 6 luni, ajungând la 95% în 2 ani. Academia de FIV din cadrul Centrului Medical Columna se bucură de o rată de succes totală de 43.8% (pentru toate grupele de vârsta la un loc).
 • Evoluţia în laborator este un proces de selecţie naturală: nu toate ovocitele se fertilizează, nu toţi embrionii evoluează normal şi numărul embrionilor de calitate, capabili de implantare scade zilnic. Acest proces continuă şi după transferul embrionilor în uter, inclusiv în primele 3 luni de sarcină când 20% dintre embrioni se opresc din evoluţie.
 • Congelarea embrionilor este recomandată numai pentru embrionii care s-au dezvoltat în parametri normali. O parte din/sau toţi embrionii pot să nu supravieţuiască procesului de congelare/decongelare chiar dacă aveau un aspect normal înainte de congelare.
 • Tehnica fertilizării in vitro nu este aplicabilă oricărui cuplu cu infertilitate – oportunitatea iniţierii acestei proceduri se stabileşte de către medicul ginecolog.
 • Nu exista diferenţe între copiii obţinuţi pe cale naturală şi cei obţinuţi prin FIV din punctul de vedere al procentului de malformaţii, inteligenţei, dezvoltării fizice. Sunt însă mai frecvente sarcinile multiple în FIV (în jur de 25%). Reducţia fetală în cazul sarcinii multiple se soldează în 10% din cazuri cu avort.
 • Riscul de anomalii fetale în cazul FIV este similar cu sarcinile obţinute normal (3-5%) şi creşte cu vârsta.
 • Prin utilizarea procedurii PGD (preimplantation genetic diagnostic), specialiştii Academiei de FIV din cadrul Centrului Medical Columna se asigura că riscul de transmitere a bolilor genetice este 0.
 • Pentru scăderea ratei de avorturi spontane post procedură de fertilizare in vitro, specialiştii Academiei de FIV din cadrul Centrului Medical Columna utilizează procedura PGS (preimplantation genetic screening).
 • În cazul eşecurilor repetate ale procedurii FIV exista un test de receptivitate (ERA) ce poate fi aplicat pacientei în cauză şi poate stabili fereastra de implantare pentru fiecare pacientă. Testul ERA este disponibil în Centrul Medical Columna.
 • Stilul de viaţă (consumul de alcool, fumatul, alimentaţia greşită) şi obezitatea sunt factori care pot afecta fertilitatea de cuplu, atât din punctul de vedere al bărbatului, cât şi al femeii.

Documentele şi analizele necesare la dosarul FIV

 • Copii cărţi de identitate ambii parteneri
 • Grupă şi RH ambii parteneri
 • Serologie ambii parteneri: Ac HIV, VDRL, Ag HBs, Ac anti HBc, Ac HCV (valabile 6 luni)
 • Aviz psihologic cuplu pentru intrare în program
 • Soţia:
  • Secreţie vaginală: frotiu, culturi
  • Secreţie col uterin: frotiu, culturi (+/- Chlamydia Trachomatis detecţie de antigen), culturi Mycoplasma/Ureaplasma
  • Test Papanicolau (valabil 1 an)
  • TORCH: Toxoplasma (IgG, IgM), Citomegalovirus (IgG, IgM), Rubeola (IgG, IgM), HSV (IgG, IgM), Toxocara, Listeria
  • Dozări hormonale ziua 2-3 de ciclu: FSH, LH, Estradiol, Prolactina, Progesteron, AMH
  • TSH, fT4, ATPO, vitamina D, anti-tiroglobulină
  • Bilete de ieşire din spital sau rezultate pentru histerosalpingografie/histeroscopie/laparoscopie
 • Soţul:
  • Spermogramă
  • Test halosperm
  • Analize preoperatorii (după începerea tratamentului de stimulare): Hemograma, glicemie, uree, creatinină, TGP, TGO, coagulograma (INR, APTT), fibrinogen, Na seric, K seric.
  • EKG + consult cardiologie
  • Consult preanestezic
 • Consimţămintele completate şi semnate de ambii parteneri

În funcţie de situaţia dumneavoastră particulară, medicul vă mai poate solicita şi alte investigaţii sau consulturi în alte specialităţi.

STATISTICA EUROCET 2015 COLUMNA MEDICAL CENTER

ART – with partner donation Treatment type TOTAL
IUI IVF ICSI FET (1) doar aspiratie
N° of couples treated 312 179 198 170 16 875
N° of initiated cycles (started with the intention to treat) 312 179 198 170 16 875
– Fresh cycles (2) 0 0 16 16
– Frozen cycles (2) 0 0 170 0 170
N° of IUI or aspirations cycles or embryo (or zygotes) thawed
cycles (for FET)
312 179 198 170 16 875
N° of oocytes collected 1,274 1,784 98 3,156
N° of oocytes inseminated/injected 1,262 1,759 71 3,092
N° of oocytes frozen during IVF or ICSI 0 0 27 27
N° of embryos (or zygotes(3)) created or thawed (for FET) 1,120 1,354 475 2 2,951
N° of embryos (or zygotes) frozen 452 393 0 845
N° of embryos (or zygotes) transfers (ET) 125 143 145 0 413
N° of embryos or zygotes transferred 263 323 397 0 983
N° of clinical pregnancies (4) 26 46 50 28 0 150
N° of live births (deliveries) 22 39 40 18 0 119
N° of babies borne 24 46 40 22 0 132
Total N° of frozen oocytes stored at 31.12 24:00 0 0 22 22
Total N° of frozen embryos/zygotes stored at 31.12 24:00 230 140 0 370
Pregnancies with unknown outcome 37 (1) FET: Frozen thawed
embryo transfer cycles

(2) Fresh cycles and Frozen cycles : need for definition. The
definition of this item is not available in the Glossary of WHO
and ICMART.

(3) In case of zygote freezing

(4) a pregnancy diagnosed by ultrasonographic visualization of
one or more gestational sacs or definitive clinical signs of
pregnancy. It includes ectopic pregnancy. Note: Multiple
gestational sacs are counted as one clinical pregnancy (ICMART
WHO glossary)
NON PARTNER DONATION ACTIVITIES SPERM OOCYTES EMBRYOS/ZYGOTES
N° of donors (with actual donation) 0 6 0
N° of donations (sperm/oocytes collections) 0 6
N° of oocytes, embryos, zygotes donated 6 0
N° of sperm straws, oocytes, embryos/zygotes distributed in a
foreign country (export)
0 0 0
Intra EU 0 0 0
Extra EU 0 0 0
N° of sperm straws, oocytes, embryos/zygotes received from a
foreign country (import)
62 0 0
Intra EU 62 0 0
Extra EU 0 0 0
ART with non partner SPERM donation Treatment type TOTAL
IUI IVF ICSI FET (1) other
N° of couples treated 25 9 2 1 0 37
N° of initiated cycles (started with the intention to treat) 25 9 2 1 0 13
– Fresh cycles (2) 9 2 0 11
– Frozen cycles (2) 0 0 1 0 1
N° of IUI or aspirations cycles or embryo (or zygotes) thawed
cycles (for FET)
25 9 2 1 0 37
N° of oocytes collected 82 11 0 93
N° of oocytes inseminated/injected 82 11 0 93
N° of oocytes frozen during IVF or ICSI 0 0 0 0
N° of embryos (or zygotes(3)) created or thawed (for FET) 77 8 2 0 87
N° of embryos (or zygotes) frozen 45 0 0 45
N° of embryo (or zygotes) transfers (ET) 9 2 1 0 12
N° of embryos or zygotes transferred 13 5 2 0 20
N° of clinical pregnancies (4) 3 4 1 0 0 8
N° of live births deliveries 1 4 0 0 0 5
N° of babies borne 1 4 0 0 0 5
Total N° of frozen oocytes stored at 31.12 24:00 0 0 0 0
Total N° of frozen embryos/zygotes stored at 31.12 24:00 41 0 0 41
Pregnancies with unknown outcome 2
ART with non partner OOCYTE donation IVF ICSI FET other TOTAL
N° of Cycles IVF or ICSI or FET for recipients 5 1 2 0 8
N° total of oocytes allocated 54 17 0 71
N° of oocytes mixed/injected 54 17 0 71
N° of embryos or zygotes created or thawed (FET) 46 10 6 0 62
N° of embryos / zygotes frozen 15 6 0 21
N° of embryos or zygotes transfers (ET) 5 1 2 0 8
N° of embryos or zygotes transferred 11 2 6 0 19
N° of clinical pregnancies 4 0 0 0 4
N° of live births (deliveries) 4 0 0 0 4
N° of babies borne 7 0 0 0 7
Total N° of frozen embryos/zygotes stored at 31.12 24:00 13 0 0 13
ART with non partner OOCYTES AND SPERM donation IVF ICSI FET other TOTAL
N° of Cycles IVF or ICSI or FET for recipients 0 0 0 0 0
N° total of oocytes allocated 0 0 0 0
N° of oocytes mixed/injected 0 0 0 0
N° of embryos or zygotes created or thawed (FET) 0 0 0 0 0
N° of embryos / zygotes frozen 0 0 0 0
N° of embryos or zygotes transfers (ET) 0 0 0 0 0
N° of embryos or zygotes transferred 0 0 0 0 0
N° of clinical pregnancies 0 0 0 0 0
N° of live births (deliveries) 0 0 0 0 0
N° of babies borne 0 0 0 0 0
Total N° of frozen embryos/zygotes stored at 31.12 24:00 0 0 0 0
ART with embryo donation FET
N° of recipients 0
N° of embryos donated 0
N° of embryo transfers (ET) 0
N° of embryos transferred 0
N° of clinical pregnancies 0
N° of live births (deliveries) 0
N° of babies borne 0
articole

Columna in presa

Ultimele aparitii in presa

AFLA ULTIMELE STIRI

media

galerie foto si video

Experienta pacientului la Columna inseamna excelenta actului medical, desfasurata intr-un mediu cat mai primitor si cald.

ultimele fotografii

opinia dumneavoastră contează

Feedback

Ajutati-ne sa imbunatatim constant serviciile clinicii noastre!

completează formularul

Pentru orice solicitare sau informatie, ne puteti apela la numerele 021.308.80.80 / 021-9612