Anestezie

Anestezie

Pornind de la intervenţii banale la operaţii complexe, anestezia este indispensabilă pentru confortul psihic şi fizic al pacienţilor. Iar la Columna Medical Center, siguranţa pacienţilor noştri se află pe primul loc, indiferent de tipul de anestezie folosit. 

 

Ce este anestezia?

Anestezia a început să fie folosită în urmă cu 179 de ani, prima dată fiind descoperite proprietăţile substaneţei curara, pe care indieţii o foloseau pentru a otrăvi săgeţi. 

Medicina a evoluat, iar astăzi anestezia implică utilizarea a diverse medicamente pentru a preveni durerea în timpul intervenției chirurgicale sau a altor proceduri. Aceste medicamente se numesc anestezice. Ele pot fi administrate prin injecție, inhalare, loțiune topică, spray, picături oftalmice sau plasture de piele.

După administrarea unuia dintre aceste anestezice, în funcţie de tipul ales, pacientul îşi pierde pentru o perioadă determinată conştientizarea sau simţurile.

 

În ce cazuri este anestezia folosită?

Anestezia poate fi folosită în multe situaţii, cum ar fi intervenţiile chirurgicale minore și majore, fertilizarea in vitro, în timpul naşterii, în timpul operaţiei de cezariană sau în timpul altor proceduri precum cea de colonoscopie. 

 

Câte tipuri de anestezie sunt?

În funcţie de nevoile pacientului, pot fi folosite mai multe tipuri de anestezie. Acestea îi vor amorţi pentru o perioadă simţurile (în timpul intervenţiilor uşoare), sau le va induce starea de inconştienţă (în timpul intervenţiilor complicate).

 

  • Anestezia locală (cu sau fără sedare intravenoasă) amorțește o mică parte a corpului. Poate fi utilizată pe o zonă din jurul unei plăgi, atunci când este nevoie de cusături. În timpul unei astfel de anestezie pacientul este treaz şi conştient.
  • Anestezia regională (sedare intravenoasă) este utilizată pentru zone mai mari ale corpului, cum ar fi un braț, un picior sau orice altă zonă de sub talie. Anestezia regională poate fi utilizată în timpul nașterii, în timpul unei operații de cezariană (secțiune C) sau în timpul unor intervenții chirurgicale minore.
  • Anestezia generală (sedare intravenoasă sau inhalatorie) afectează întregul corp. În timpul unei astfel de anestezii, pacientul devine inconştient. Acest tip de anestezie este utilizat în timpul intervențiilor chirurgicale majore.

 

Pentru programări la Columna Medical Center poţi suna la telefon 021-9612 sau pentru mai multe informaţii ne poţi contacta pe mail la office@cmed.ro.