Embriologie

Embriologie

Embriologia este o ramură a biologiei moderne şi înseamnă analizarea etapelor prin care se dezvoltă un embrion, pornind de la momentul în care este realizat procesul de fecundare, până în momentul în care bebeluşul tău are o formă definită.

 

Ce trebuie să ştii despre Embriologie?

Pentru a înţelege mai bine ce înseamnă embriologia, vom începe prin a analiza rădăcinile termenului. Embrionul reprezintă forma iniţială a fiinţelor vii, după ce a avut loc procesul de fertilizare. Cuvântul "embrion" înseamnă "ce se dezvoltă în interior", Iar sufixul "-ologie" vine de la "logos", care înseamnă ştiinţă. Astfel, embriologia înseamnă urmărirea primei etape de evoluţie a unei sarcini.

Mai exact, embriologia umană este o ramură a anatomiei şi înseamnă ştiinţa care studiază dezvoltarea embrionului, pornind de la momentul în care este realizată fecundarea oului, până la la sfarsitul stadiului embrionar.

 

Concepţie şi embriologie

Atunci când un ovul este eliberat din ovar în timpul ovulației şi se întâlneşte cu un spermatozoid, celulele se combină şi formează un zigot. Acest proces este numit fertilizare. Zigotul începe apoi să se divizeze și devine o blastulă.
 
Blastula continuă să se dezvolte, formând în cele din urmă o structură numită gastrulă. Gastrula formează apoi trei straturi de celule germinale, din care sunt derivate în cele din urmă toate organele și țesuturile corpului. În stratul endoderm se dezvoltă organele digestive, plămânii și vezica urinară. Scheletul, vasele de sânge și mușchii sunt derivate din stratul mediu sau mezoderm, iar stratul ectodermul (stratul exterior) dă naștere sistemului nervos, pielii și părului. Apoi, din saptamana a 9-a, aceasta evolueaza in făt.
  
Pe scurt, embriologia este ramura biologiei care studiază dezvoltarea prenatală a gametilor, fertilizarea și dezvoltarea embrionilor și a fetușilor. În plus, embriologia are o importanţă majoră deoarece cuprinde studiul tulburărilor congenitale care apar înainte de naștere, cunoscute sub numele de teratologie. 
 
 
 
În momentul în care tu şi parnetenerul tău vă simţiţi pregătiţi să aveţi un bebeluş, monitorizarea tuturor etapelor de către un medic specialist este foarte importantă. O mulţime de factori pot contribui la succesul unei sarcini şi apoi la dezvoltarea normală sau anormală a embrionului. 
 
 
Medicii de la Columna Medical Center se vor asigura că sarcina ta decurge normal, iar aşteptarea se va încheia cu momentul în care îţi vei ţine la piept bebeluşul sănătos. Pentru programări şi mai multe informaţii ne poţi contacta la telefon 021-9612 sau pe mail office@cmed.ro.