Kinetoterapie

Kinetoterapie

Kinetoterapia îşi are originile în antichitate. În China antică, Grecia antică, Egiptul antic etc., exerciţiie fizice erau asociate cu obţinerea unui corp sănătos şi armonios şi erau realizate chiar şi pentru tratarea durerilor musculare, obezităţii şi a multor altor probleme. În acea perioadă, exerciţiile de gimanstică constau în activităţi precum luptele cu sabia sau aruncarea discului şi a suliţei. Vremurile s-au schimbat, tratamentele au evoluat, iar acum kinetoterapia are un alt înţeles pentru noi, însă cu aceleaşi rezultate.

 

Ce este kinetoterapia?

La bază, cuvântul "kinetoterapie" provine de la termenul grec "kinesis", care înseamnă "mişcare". Prin urmare, kinetoterapia înseamnă "terapie prin mişcare".

Kinetoterapia are ca scop atât recuperarea afecţiunilor locomotorii, dar şi tratarea a diverse boli precum cele cardiovasculare, metabolice, digestive sau respiratorii. De asemenea, pot fi tratate şi afecţiuni ale organelor interne.

Sub supravegherea atentă şi îndrumarea unui medic, pacientul realizează un efort fizic controlat. Acest efort repetat, însă bine dozat, contribuie la un control al hipertensiunii arteriale sau chiar şi a diabetului zaharat. 

 

De câte feluri este kinetoterapia?

Kinetoterapia poate fi de trei feluri: kinetoprofilaxia primară, kinetoprofilaxia secundară şi kinetoprofilaxia terţiară.

Kinetoprofilaxia primară constă în activităţi realizate zilnic precum plimbările, activităţile în aer liber sau gimnastica de înviorare. Acest tip de kinetoterapie este perfect pentru a preveni diverse boli.

Kinetoprofilaxia secundară are scopul de a preveni posibile complicaţii ale unor boli deja existente.

Kinetoprofilaxia terţiară este realizată pentru a previni apariţia sechelelor (precum dizabilităţi motorii sau psihice) care pot fi cauzate de diverse boli deja declanşate.

 

Kinetoterapie - Când este necesară?

Kinetoterapia este necesară, indiferent de vârstă, atunci când apar dezalinieri ale posturii corporale. De asemenea, este necesară şi pentru a recupera funcţii afectate în situaţii posttraumatice sau postoperatorii. Chiar şi femeile însărcinate sau care îşi doresc să rămână însărcinate pot apela la kinetoterapie, atât pentru pentru a facilita naşterea, dar şi pentru a-şi menţine un tonus bun.

 

Kinetoterapie - Obiective şi beneficii

  • Rezistenţa la efort este îmbunătăţită;
  • Este instaurată o stare de relaxare;
  • Coordonarea este redobândită la nivelul neuromotor, la nivelul echilibrului și al autocontrolului;
  • Tonusul muscular şi forţa musculară sunt recâştigate;
  • Mobilitatea articulară este refăcută;
  • Respiraţia, postura şi aliniamentul corpului sunt corectate;
  • Durerile musculare sunt diminuate prin redobândirea elasticității muşchilor;
  • Este realizată o recuperare cardio-respiratorie;
  • Tactilitatea şi sensibilitatea sunt redobândite;
  • Creşterea confortului la nivel fizic și psihic.

 

Pentru programări sau informaţii contactează-ne la telefon 021-9612 sau pe mail la office@cmed.ro.