Endocrinologie

Endocrinologie

Endocrinologia este o ramură a medicinei care se referă la sistemul endocrin, sistemul care controlează hormonii. Endocrinologii sunt medici special pregătiți, care oferă diagnostic pentru boli legate de glande.

 

Endocrinologie - ce rol are?

Glandele din corpul uman eliberează hormoni. Medicii care se ocupă de această ramură a medicinei se numesc endocrinologi şi se ocupă cu tratarea persoanele care suferă de dezechilibre hormonale, de obicei declanşate de glandele din sistemul endocrin sau anumite tipuri de cancer. Scopul general al tratamentului este de a restabili echilibrul normal al hormonilor găsiți în corpul pacientului.

Un hormon este un mesager chimic care se deplasează de la o celulă la alta. Hormonii sunt eliberați într-o parte a corpului, se deplasează în fluxul sanguin și au un efect asupra altei părți a corpului. Acest lucru ajută diferite părți ale corpului uman să comunice între ele. Hormonii sunt secretati de glandele endocrine, cum ar fi glandele pituitare, tiroide sau suprarenale. Nu toate glandele sunt clasificate ca glande endocrine; de exemplu, glandele sudoripare sau glandele limfatice nu sunt glande endocrine.

 

Legătura dintre endocrinologie, diabet și boli de nutriție

Hormonii se găsesc în toate organismele cu mai mult de o celulă. Acestea influențează sau controlează o gamă largă de activități fiziologice, cum ar fi creșterea, dezvoltarea, pubertatea, nivelul de vigilență, reglarea zahărului și apetitul, creșterea oaselor etc.

De asemenea, problemele legate de hormoni și modul în care funcționează duc la declanşarea unor boli grave, precum diabetul, afecțiuni tiroidiene, afecțiuni hipofizare, unele probleme sexuale, unele probleme neurologice, pofta de mâncare și obezitate, probleme osoase, cancer etc.

 

La ce să te aştepţi în timpul unei vizite la endocrinologie?

În timpul primei consultaţii, medicul îţi va adresa o serie de întrebări, iar răspunsurile tale îl pot ajuta la stabilirea unui diagnostic. Întrebările pot fi legate de medicamente pe care le iei în prezent, antecedente familiale de probleme hormonale alte afecțiuni medicale, alergii sau obiceiuri alimentare.

Endocrinologul ar putea să îţi adreseze întrebări şi despre simmtome care la prima vedere par a nu avea legătură cu situaţia ta. Acest lucru se datorează faptului că nivelurile hormonale afectează atât de multe sisteme diferite din corp, încât doar modificările mici dintr-o singură glandă pot avea impact asupra a multiple părți ale corpului,

Medicul îţi va verifica şi frecvenţa cardiacă, tensiunea arterială și va analiza starea pielii, părului, dinților și a cavităţii bucale. Pot fi prelevate probe de sânge și urină. În urma diagnosticului, endocrinologul va sugera un plan de tratament. Acest lucru va depinde de starea de bază care cauzează simptomele.

 

La Columna Medical Center ai parte de cele mai bune tratamente de endocrinologie, oferite de medici endocrinologi care au o vastă experienţă în domeniu. Pentru programări sună la 021-9612, iar pentru mai multe informaţii ne poţi contacta la office@cmed.ro.